Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dålig inomhusluft skapar skolstress i Söderkulla

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Söderkulla skola i Sibbo
Bild: Yle/Carmela Walder

Skolan har tvingats lämna huvudbyggnaden och bor nu trångt. Kommunens renoveringsanslag för i år räcker inte långt säger rektorn.

Sibbo har i år reserverat 200 000 euro för grundrenovering av huvudbyggnaden i Söderkulla skolcentrum. En byggnad som Söderkulla skola har tvingats att överge, då lärarna började tappa rösten pågrund av dålig inomhusluft.

- Vi finns nu alla i gårdsbyggnaden och det är trångt överallt, säger rektor Jan-Erik Holmkvist.

En omfattande kartläggning av skolfastighetens skick är inne på slutrakan. En rapport borde bli klar ännu i mars.

- För 200 000 euro tror jag inte att man kan göra så mycket med fastigheten, om inte orsaken till problem finns på ett väldigt begränsat område, säger Holmqvist

Jan-Erik "Janne" Holmkvist, rektor för Söderkulla skola.
Bildtext Rektor Jan-Erik Holmkvist.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Väldigt trångt

Han befarar att evakuering kan bli lång. Efter sportlovet är det nu tre klasser som har lämnat huvudbyggnaden och flyttat in i gårdsbyggnaden. Där är det nu trångt.

- Eleverna har inte längre egna klassrum och något lärarrum har vi inte heller. Varje dag består av ett enda pusslande för att hitta plats åt alla.

I Söderkulla skola går sammanlagt 141 elever, i den drabbade huvudbyggnaden hade 50 elever sina klassrum. Dessutom inrymmer byggnaden också skolans mat-, gymnastik-, och slöjdsal.

- Både elever och lärare har reagerat på inomhusluften i huvudbyggnaden, säger Holmqvist. Det är klart att vi alla är oroliga för vår hälsa.

Hur länge?

Också den oklara framtiden sätter sin press på skolvardagen. Om huvudbyggnaden, från år 1973, inte längre går att använda är frågetecknen många. Enligt planerna är det nämligen tänkt att bygga nytt för Söderkulla skola först om cirka åtta år.

- Så länge kan vi inte hanka oss fram med baracker, en möjlig lösning kunde vara att snabbt bygga en ny tillbyggnad till gårdsbyggnaden, säger rektor Jan-Erik Holmkvist.

För tre hemlösa klasser och eftisverksamhet skulle det betyda cirka 300 -350 nya kvadratmeter.

Diskussion om artikeln