Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SS: Fattiga tvingas avliva sina sällskapsdjur

Från 2016
En liten hund ligger nedsövd inför tandröntgen.
Bildtext Många ingrepp hos veterinären är så dyra att djurägarna inte har råd med dem.
Bild: Yle / Ted Urho

Allt fler sällskapsdjur avlivas på grund av att deras ägare har det kärvt ekonomiskt, skriver Savon Sanomat.

Det finns ingen klar statistik över det här, men på Veterinärförbundet har man märkt fenomenet. Förbundets ordförande Kirsi Sario säger till Savon Sanomat att det stämmer att djur avlivas av orsaker som är enbart ekonomiska.

- Vi har inga absoluta statistiska fakta om det här, men från fältet har det rapporterats om sådana fall, säger Kirsi Sario.

Många gånger handlar det om djur som behöver en dyr operation, kanske med oklar utgång. Om djurägarens ekonomi är ansträngd kan det enda alternativet vara att avliva djuret.

Avliva är billigaste ingreppet

På Finlands djurskyddsföreningars förbund SEY är fenomenet också bekant. T.f. verksamhetsledare Maria Lindqvist säger att antalet avlivningar verkar stiga på grund av att djurägare inte har råd med något annat.

- Nästan alla andra ingrepp hos veterinären är dyrare än att avliva djuret, så därför är jag inte överraskad över att många djurägare inte har råd med något annat alternativ än att avliva det, säger Maria Lindqvist.

Hälften kan tänka sig avliva

En enkät som Finlands djurskyddsföreningars förbund har låtit göra visar också att en fjärdedel av kattägarna och hundägarna upplever att de har fått svårare att betala allt som deras sällskapsdjur behöver. Runt hälften av de svarande sa att de kan tänka sig att avliva sitt husdjur av ekonomiska skäl om veterinären skulle föreslå det som ett alternativ till en operation. Enkäten gjordes av TNS Gallup år 2015.

Att avliva ett djur kostar mellan 60 och 100 euro hos kommunala veterinärer. Vanliga ingrepp på smådjur, som kastreringar, steriliseringar och sårvård kostar mellan 90 och 350 euro beroende på djurets storlek.

Om djuret behöver specialvård görs det på privata veterinärkliniker och det kan kosta tusentals euro beroende på hur besvärliga ingreppen är.

Man har rätt att låta avliva sina egna djur. Men roligt är det inte.

― Kirsi Sario, Veterinärförbundet

Djurskyddsföreningar runtom i landet rapporterar att det allt oftare händer att djurägare frågar dem om de kan få hjälp att betala operationer för sina hundar eller katter, eller om organisationerna kan hitta nya hem åt djuren. En del försöker också få hjälp från socialväsendet och det lyckas sällan.

Om kunden vill det avlivar veterinärer också unga och friska djur.

- Rent moraliskt kan man föra många olika diskussioner om det här, men ur lagstiftningssynpunkt har människor rätt att låta avliva sina egna djur. Det finns inget annat att säga om den saken. Men roligt är det inte, säger Kirsi Sario på Veterinärförbundet till Savon Sanomat.

Diskussion om artikeln