Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Vad reser sig ur ruinerna efter Koverhar?

Från 2016
Uppdaterad 18.03.2016 17:28.
Koverhar - kreativ förstöresle
Bildtext Lars Westerholm var en av dom som blev arbetslösa sommaren 2012.
Bild: Tarasow Films

Vid Koverhars nerlagda stålfabrik har plåttornen rostat en aning och vajar i vinden. På väggen i det övergivna kontrollrummet hänger en urblekt porrkalender. Konkursen har stannat tiden men utanför hörs redan rivningsmaskinernas diselmotorer. ”Den kreativa förstörelsen”, som ekonomerna brukar kall det, är i full gång.

Koverhar bedrev verksamhet i Lappvik i över 50 år innan man satte lapp på luckan 2012. 400 personer blev utan arbete och det satte sordin på hela orten. Många sålde sina hus och flyttade, några tog till flaskan. Men det finns också en strimma av hopp. Kommunen vill bygga en ny hamn och på så sätt skapa nya arbetsplatser.

Dokumentären Koverhar – kreativ förstörelse lyfter i första hand fram ett samhälle i förändring. Både de som mist sitt jobb och beslutsfattarna önskar ett nytt lyft för Lappvik. Besvikelse blandas med entusiasm, realism och drömmar. Är nedmonteringen av fabriken sista spiken i kistan eller finns det möjlighet att bygga upp något nytt som den vanliga arbetaren kan dra nytta av?

I programmet medverkar f.d. arbetaren Lars Westerholm som minns sommaren 2012 som om det var igår. Vi träffar också Hangö stadsstyrelses ordförande Jouko Kavander, Novago företagstvecklings VD Carl-Johan Sandström och sjökapten Tobias Persson.

Det planeras en ny framtid för området som inte saknar konkurrensfördelar. Här finns goda förbindelser med vägar och tågtrafik och man skulle kunna skapa den kortaste sjövägen från Finland till kontinenten. Kanske kan det bli en ny port mot Tyskland. Men det kräver i så fall ekonomiska risktagningar.

(Texten fritt översatt efter regissör Ilkka Rautios programtext)

Yle Fem fredag 18.3.2016 kl. 20.00 (repris lördag 19.3)
1 år på Arenan

Regi: Ilkka Rautio.
Produktion: Tarasow Films. 2016.