Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Ska vuxna leka med barn?

Från 2016
Lego?
Bild: Stocksnap.io/ Michal Kulesza

Ibland är det jobbigt att leka med barnen. Man har svårt att koncentrera sig och känner sig helt enkelt inte intresserad. Är det viktigt att vuxna leker med barn - och hur mycket? Tre experter svarar.

Skuldkänslorna kommer senast när man inser att man inte har klarat av att koncentrera sig på barnets angelägenheter alls under dagen. Här berättar tre experter hurudvida de tycker att vuxna ska leka med barn, hurudana lekarna ska vara och om det är till någon nytta att leka tillsammans.

"Var intresserad av barnets lek"

Anitta Pakanen, ordförande för Barnträdgårdslärarförbundet:

Ska vuxna leka med barn?

- Ska de ... varför skulle de inte leka? Barn behöver få leka ensamma och tillsammans med någon. Man ska leka med barnet när man ser att det behövs, men sedan ge utrymme för lek ensam och med andra barn. Barn får olika rollmodeller och lär sig social samverkan när de leker med vuxna. Var intresserad av barnets lek och lyssna till vad barnet försöker säga med leken.

Hurudana lekar ska man leka?

- Det ska barnets intresse avgöra. Lyssna på barnet och var närvarande.

Man ska leka med barnet när man ser att det behövs, men sedan ge utrymme för lek ensam och med andra barn.

― Anitta Pakanen, ordförande för Barnträdgårdslärarförbundet

Vilken nytta har barnet av att leka med en vuxen?

- All lek är viktig för barnet, också lek med en vuxen. För barnet betyder det att den vuxna bryr sig om och accepterar barnet, att man lyssnar på barnet. Lek betyder att man har tid och är närvarande.

Barn som pussar en bebis.
Bild: CC / Yogi

"Du behöver inte vara på barnets nivå"

Saara Salo, psykoterapeut och doktor i psykologi:

Ska vuxna leka med barn?

- Det är klart att vuxna ska leka. Lek hör till de viktigaste aspekterna av mänsklig kommunikation, också för vuxna. Att vara med en baby och prata med den är lek för babyn. Man förundrar sig över olika leksaker och härjar med ett litet barn. Med ett barn i förskoleåldern lär man sig åka skridskor eller skrattar åt skämt i matbordet. Ett barn i skolåldern spelar datorspel och vill hellre umgås med barn i sin egen ålder, men också då är det viktigt att behålla kontakten till barnets värld och vara intresserad.

- Vuxna behöver absolut inte erbjuda barnet allt intensivare lekupplevelser och stimulus. En vuxen som är emotionellt tillgänglig kan hålla koll på barnens lekar vid sidan om matlagningen eller annat. En bra förälder klarar av att hålla koll på distans.

Elever från Mikaelskolan i Ekenäs ställer ut teckningar vid VNS på temat energispar
Bild: Yle/Monica Slotte

Hurudana lekar ska man leka?

- Den vuxna behöver inte försöka göra sig till och vara på barnets nivå i leken. Det kan man helt enkelt inte ens. Det är en sak att vara med och proaktivt uppfostra genom att dricka den där ena koppen med lek-te, än att sätta sig ner för en entimmes lekbjudning.

- Lek är allt annat än väldigt aktiv, intensiv underhållning, vilket man ofta tror i dag. Om barnet vänjer sig vid att alla hans eller hennes sysslor är starkt styrda, liksom i spel eller i lekparker, klarar barnet inte av att själv skapa en fantasivärld för lek. Ett sådant barn behöver en vuxen som erbjuder det leksaker och nya platser. Men också det här är något man kan komma ifrån. Det är bra om barnet från första början har utrymme att också själv hitta på egna lekar.

Om barnet vänjer sig vid att alla hans eller hennes sysslor är starkt styrda, liksom i spel eller i lekparker, klarar barnet inte av att själv skapa en fantasivärld för lek.

― Saara Salo, psykoterapeut och doktor i psykologi

Vilken nytta har barnet av att leka med en vuxen?

- Barnets språk, intelligens och emotionella kunskaper utvecklas när man leker tillsammans. När man ser på leken ur ett större perspektiv och betraktar det som gemensam tid där man helt enkelt roar sig utan något förutbestämt mål, som att man ska lära sig något, märker man att man faktiskt leker tillsammans ganska ofta.

- Lek är inte att man bara sätter sig på mattan och arrangerar legobitar i all oändlighet, utan det är ett sinnestillstånd: ett litet möte i vardagen, där den vuxna ser barnet och ger det en känsla av säkerhet. Undersökningar visar att också den vuxna har nytta av att leka med barnet. Lek gör relationen mer säker och utsöndrar "lugn-och-ro"-hormonet oxytocin.

Lego
Bild: Yle/ Annika Holmbom

"Var nådig mot dig själv ibland"

Kristiina Kumpulainen, professor i pedagogik:

Ska vuxna leka med barn?

- Försök att orka. Det är klart man ska vara nådig mot sig själv. Ibland kan man säga åt barnet att man är väldigt trött och föreslå att man i stället tar en hög med dynor och går på soffan och pratar. Det är naturligt att barn är nyfikna och vill leka. Om ett barn under skolåldern får tråkigt är något på tok.

Hurudana lekar ska man leka?

- Det är bra att den vuxna är intresserad av vad barnet sysslar med. Man ska övervaka och prata om saker. Om barnet har en möjlighet att leka och själv skapa något lär det sig att ta ansvar för sig och reglera sig själv.

Ibland kan man säga åt barnet att man är väldigt trött och föreslå att man i stället tar en hög med dynor och går på soffan och pratar.

― Kristiina Kumpulainen, professor i pedagogik

Vilken nytta har barnet av att leka med en vuxen?

- Den vuxna kan berika barnets lek genom att svara på frågor, förslag och idéer. I bästa fall kan gemensam lek leda till att barnet lär sig att agera moget för sin ålder. Det viktiga är att den vuxna inte styr leken utan låter barnet förverkliga sig själv. När man leker tillsammans lär sig barnet av den vuxna och den vuxna av barnet.

Med andra ord: Lek med ditt barn, men inte hela tiden. Stöd utvecklingen av barnets fantasi och visa intresse, men var ibland barmhärtig mot dig själv och tillåt att du observerar leken på distans. Det låter väl inte så svårt?

Elina Martevo
Urpsrungstexten på Marja Hintikka lives webbplats.

Diskussion om artikeln