Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slaget efter tolv: Splittrat i Mercedes – experter tror ändå på mästerskap

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nico Rosberg och Lewis Hamilton, hösten 2015.
Bildtext Nico Rosberg och Lewis Hamilton favoriter igen.
Bild: EPA / All Over Press

Ferrariförarna Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel är trogna vänner medan Mercedesduon Lewis Hamilton och Nico Rosberg har iskalla relationer. Den bristfälliga personkemin mellan Mercedesförarna kan i år komma att bli nedfallet av brittstallet.

Formel 1 – världen har än en gång gått igenom ett antal förändringar inför säsongen. Tidskvalet har ändrats, användningen av teamradion har så gott som förbjudits och nya banor har införts.

Något som däremot inte till synes har förändrats är den bittra atmosfären i Mercedesstallet.

– Det märks att de inte är bästa vänner. Det är miner och gester, det skiner igenom, säger F1-företagare och -fantasten Tony Svartsjö i Slaget efter tolv på Radio Vega.

Hamilton och Rosberg har redan länge haft inflammerade relationer, något som påminner om situationen som de legendariske McLarenförarna Ayrton Senna och Alain Prost hade.

"Kimi och Vettel arbetar mycket tillsammans också på fritiden"

Liksom Senna och Prost har också Hamilton och Rosberg varit överlägsna på körbanan. Enligt den erfarne F1-experten Fredrik af Petersens har Mercedes försökt åtgärda de sociala problemen.

– Mercedes stallchef Toto Wolff har sagt i år att för spänningens skull så kommer det inte att komma några stallorder, utan bägge chaufförerna får köra med sin egen strategi under loppet. Man har också blandat förarnas mekaniker på Mercedes för att lugna ner situationen, säger af Petersens.

Däremot är det utmanande stallet Ferraris förare fortfarande på god fot då Räikkönen och Vettel till skillnad från Mercedesduon också spenderar tid tillsammans utanför tävlingarna.

– Kimi och Vettel brukar spela badminton på fritiden. De arbetar mycket bättre tillsammans med utvecklingen av bilen, berättar af Petersens.

"Man måste vara självisk för att vinna"

Faktumet att Ferrari fått jobba ordentligt med bilen och Räikkönen fått påverka, justera och bli van med sin bil lyfter på förhoppningarna om att få ikapp Mercedes.

– Jag tror att om Ferrari kommer närmare blir det också mera kamp i täten. Detta kan resultera i att Mercedes gör taktik- eller körfel under press, då de hittills fått köra relativt lugnt, säger den tidigare rally-VM-föraren Sebastian Lindholm.

Personkemin i bägge stallen kan resultera i en hel del överraskningar och en tuffare kamp om podieplaceringar än någonsin. Trots detta är alla tre eniga om att Mercedesförarna är de största favoriterna för tillfället.

– I alla sporter som gäller individuella titlar måste man vara självisk för att vinna. För teamet däremot är konstruktörstiteln mer viktig än den individuella titeln, så det har både fördelar och nackdelar åt teamet, säger af Petersens.

Debattörerna tippar VM-serien

Sebastian Lindholm: 1. Nico Rosberg, 2. Lewis Hamilton, 3. Kimi Räikkönen, 4. Valtteri Bottas
Tony Svartsjö: 1. Nico Rosberg, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel, 4. Kimi Räikkönen, 5. Valtteri Bottas
Fredrik af Petersens: 1. Nico Rosberg, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel, 4. Kimi Räikkönen, 5. Valtteri Bottas

Lyssna på hela Slaget efter tolv i klippet nedan. Där diskuteras även bland annat finländarna Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas, deras personligheter och framtid, närmare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 18.03.16 F1-säsongen kör igång - hur går det? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ville Bengs, praktikant

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln