Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Salah Abdeslam gripen i Bryssel

Från 2016
Uppdaterad 18.03.2016 23:08.
Nyhetsvideor: Se gripandet av terrormisstänkte Salah Abdeslam - Spela upp på Arenan

Belgiska polisen bekräftar att Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrordåden i Paris, gripits i en polisräd i förorten Molenbeek i Bryssel på fredagen.

Abdeslam ska ha blivit skjuten i foten i polisräden och han vårdas nu på sjukhus.

Ytterligare två personer greps under räden. Deras identitet har ännu inte avslöjats. Åtminstone en av dem ska vara skadad.

Under fredagen har skottlossning och explosioner hörts i Molenbeek och polisens specialstyrkor har varit på plats.

Åtminstone en eller två personer hade förskansat sig i en lägenhet, som polisen belägrade. Polisoperationen har nu avslutats.

President Hollande: Vårt arbete är inte över

Frankrikes president François Hollande sade vid en presskonferens, som han höll tillsammans med Belgiens premiärminister Charles Michel i Bryssel på fredagskvällen, att Frankrike kommer att begära Abdeslam utlämnad.

Hollande berömde också fredagens polisinsats och samarbetet mellan myndigheterna i Belgien och Frankrike. Hollande påminde ändå om att Frankrike fortfarande hotas av terrorism.

- Gripandet av Abdeslam är en god nyhet, men har har ett väldigt stort nätverk i Belgien. Så länge vi inte fått fast alla som på något sätt deltagit i terrorattackerna i Paris, är vårt arbete inte över, sade Hollande.

Belgiens premiärminister Charles Michel sade att insatsen i Bryssel är en stor framgång i kampen mot terrorism.

Frankrikes president François Hollande (till höger) och Belgiens premiärminister Charles Michel höll presskonferens i Bryssel den 18 mars 2016.
Bildtext Frankrikes president François Hollande (till höger) och Belgiens premiärminister Charles Michel höll presskonferens i Bryssel den 18 mars.
Bild: EPA / OLIVIER HOSLET

Fingeravtryck hittades i tisdags

Abdeslams fingeravtryck hittades under en husrannsakan i en lägenhet i stadsdelen Forest i Bryssel i tisdags, men han och en annan misstänkt lyckades då komma undan polisen.

Salah Abdeslam har varit efterlyst och jagad sedan terrordåden i Paris den 13 november ifjol. 130 personer dödades och över 350 skadades i attackerna.

Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015.
Bildtext Salah Abdeslam har jagats sedan november.

Diskussion om artikeln