Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

På Åland sjunger man egna psalmer

Från 2016
Uppdaterad 20.03.2016 20:38.
Knut Grüssner, sånghäftet Mina noterade visor från Åland
Bildtext Knut Grüssner har samlat sina visor om Åland i nytt vishäfte

På Åland känner alla Knut "Knutte" Grüssner. Pensionerad musiklärare och sångpedagog, som förärat både gammal och ung med sånger om den åländska hembygden. Hans Sommarpsalm från Åland är lika självklar på skolavslutningarna som Den blomstertid. Hans visa Avsked sjungs på begravningar och sången Dopvisa väljer de flesta som döper sina barn i kyrkan.

Knut Grüssner är också den som varit med och grundat Visans Vänner på Åland. Likaså är han grundande medlem av shantygruppen Rolling Home of Åland. Och så sjunger han med i manskören Åländska Sångare.

Nu har han gett ut vishäftet Mina noterade visor från Åland.

Här är det visparhästarna Knut Grüssner och Göran Andersson, bägge lärare i Godby högstadieskola en gång, som står för det mesta av materialet. Båda två visfantaster som älskar den åländska övärlden.

Egna visor om Åland

När Visans Vänner på Åland grundades 1973 sjöngs mest visor av svenska vismakare såsom Evert Taube, Olle Adolphspn och Alf Hambe. Knut Grüssner tyckte att det skulle vara bra och roligt med egna, nyskrivna visor, förankrade i den fantastiska åländska övärlden.

Göran Andersson hade skrivit texter redan länge och Knut Grüssner var utbildad musiklärare från Stockholm, så arbetsfördelningen föll sig naturligt.

Sagt och gjort. Där och då inleddes visskapandet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vega Visor: Knut Grüssner sjunger Äventyr väntar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det blev ett par, tre sånger per år ungefär och idag har vi gjort ett 50-tal sånger, berättar Grüssner.

- Mest blir det naturlyrik. Göran älskar den åländska naturen och det gör också jag!

Ålands egen Sommarpsalm

Knut Grüssners melodier och visor har fått en fin spridning på Åland. Inte minst tack vare hans årstidspsalmer, som sjungs i skolorna. En egen Luciasång finns också.

- Eleverna kan mina psalmer utantill. Det är faktiskt mer än vad jag själv kan, säger Knut Grüssner.

- Sommarpsalmen är närmast ett måste på våravslutningarna i de åländska skolorna. Lika självklar som Den blomstertid, berättar Helena Flöjt, också hon medlem i Visans Vänner på Åland.

Knut Grüssners nyutkomna vishäfte innehåller Dopvisa. Den finns som bilaga till dopattesten som alla familjer som döper sitt barn i kyrkan får.

- Det betyder förstås att många också sjunger den när de döper sina barn, säger Grüssner.

Shanties och körsång

Knut Grüssner är definitivt en av förgrundsgestalterna inom vislivet på Åland. Men inte bara det. Han är också körsångare allt sen 50-talet och han är grundande medlem av shantygruppen Rolling Home of Åland. Där är Grüssner första shantyman.

- Det betyder att jag sjunger versen och de övriga kommer med i refrängen, berättar han.

Shantygruppens hemvist är segelfartyget Pommern i Mariehamn.

Här uppträder de med Rolling home på en shantyfestival i Mariehamn.

Knut Grüssner var med och grundade sånggruppen Rolling Home of Åland för 38 år sedan, men det var egentligen hans bror Ulf Grüssner som tog initiativet.

- Uffe tyckte att på Åland ska man absolut sjunga shanties. Och så har vi gjort nu, nästan samma killar under alla år, berättar Knut Grüssner.

Men Rolling Home of Åland bjuder på mer än bara sånger som sjömännen sjöng ombord på fartygen förr i tiden. När gruppen ger konserter så bjuder de på en hel show.

- Vi rör oss till sångerna, går runt gångspel, halar rep och pumpar. Vi har t.o.m en roddarvisa på repertoaren och då ror vi medan vi sjunger.

När Manskören Åländska Sångare ger konserter är det mer stillsamt.

- Körsången ligger mig också varmt om hjärtat. Där har jag varit med allt sen 1957, säger Knut Grüssner.

Knut Grüssner gästar Vega Visor och sjunger sångerna från sitt vishäfte Mina noterade visor från Åland.
I Vega måndag 21.3 kl. 21.05 och söndag 27.3 kl. 8.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln