Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Ferrari har kommit betydligt närmare Mercedes”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Starten på Australiens F1-GP i Melbourne 2016.
Bildtext Sebastian Vettel gick upp i ledning i starten och också Kimi Räikkönen passerade Mercedesduon i den första kurvan.
Bild: All Over Press

Trots att Mercedes i vanlig ordning tog en dubbelseger gav F1-premiären beskedet att Ferrari närmat sig rejält. Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas samlade däremot tillsammans ihop fyra poäng, men det finns ingen orsak till oro.

Mercedesduon på topp följt av Sebastian Vettel, medan Kimi Räikkönen hade problem och Valtteri Bottas hittas lite längre bak i fältet. Inte mycket nytt under F1-solen kunde man tycka – men i det här fallet berättar slutresultaten inte allting.

Vettel fick en superstart och flög genast upp i ledning, och också Räikkönen passerade Mercedesförarna i starten. Ferrari verkade gå mot ett pangresultat, men sedan kraschade Fernando Alonso och Esteban Gutierrez våldsamt, och loppet avbröts.

– Det var helt rätt beslut, det fanns så mycket vrakdelar ute på banan som kunnat skära upp däck, men den som förlorade på det hela var Vettel som vid det skedet hade ett stort försprång ner till Rosberg. Avbrottet ändrade på taktiker, däck och annat, och förloraren i dagens lopp var faktiskt Sebastian Vettel, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Nico Rosberg, Melbourne 2016.
Bildtext Nico Rosberg fick fira till slut.
Bild: All Over Press

Dubbelt Mercedes till slut med Rosberg som etta före Hamilton, men vad gav tävlingen för besked med tanke på styrkeförhållandena mellan Mercedes och Ferrari?

– Mitt intryck är att Ferrari har kommit betydligt mycket närmare Mercedes. Vad som dessutom är intressant är starten, det finns nämligen en ny regel som säger att man endast får ha en inställning på kopplingen, och framför allt för Hamilton gick det ju käpprakt åt skogen. Så vi ska hålla tummarna för att det fortsätter, så får vi en spännande tätstrid mellan fyra förare.

"Psykologiskt otroligt viktigt för Rosberg"

Förutom Australiens topptrio Rosberg-Hamilton-Vettel räknar Fredrik af Petersens in Kimi Räikkönen i tätstriden, trots att han kammade noll i Melbourne. Räikkönen bil slog lågor när han äntrade depån för att avbryta loppet.

– Om vi tittar på resten av säsongen betyder här absolut ingenting för Kimi, eftersom det här ju inte var hans fel utan berodde på tekniken. Förutom att han måste ha varit riktigt sur och ledsen när det inträffade.

Trots att Ferrari närmat sig är Mercedes fortfarande favorit till VM-titeln. Hamilton har korats till världsmästare de två senaste åren – hur viktig var den här segern rent mentalt för Rosberg?

– Mycket, mycket viktig, svarar af Petersens. Nico avslutade ju den förra säsongen med tre raka segrar och var uppe i sjätte himlen och tyckte livet var underbart, medan Lewis var sur som ättika under de tre sista veckosluten. Och så fortsätter det så här – det var en psykologiskt otroligt viktig seger för Nico.

Valtteri Bottas, Melbourne mars 2016.
Bildtext Valtteri Bottas undvek en katastrofpremiär.
Bild: All Over Press

Valtteri Bottas hade en tung öppningshelg. Fjolårets VM-femma var bara elva i tidskvalet och flyttades ner ytterligare fem pinnhål efter ett byte av växellåda inför tävlingen. Själva loppet gick bättre och Bottas steg upp på åttonde plats.

– Helgen som helhet är helt okej, och loppet utan tvekan med beröm godkänt. Startar man så långt nere har man gjort ett gott arbete om man tar fyra VM-poäng, menar af Petersens.

Bottas stallkamrat Felipe Massa slutade femma bakom Red Bulls Daniel Ricciardo. Överlag visade Red Bull och Toro Rosso upp en lovande fart – men den stora skrällen var Romain Grosjean som i nykomlingsstallet Haas bil kom sexa.

– Det överraskade mig mer än någonting annat i dagens tävling. Det sätter verkligen press på de andra teamen i mittskiktet, det kan bli en riktigt, riktigt spännande kamp där, konstaterar af Petersens.

Diskussion om artikeln