Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hannah Norrena: Kärlek föds och dör på bästa sändningstid

Från 2016
Hannah Norrena är programledare på Radio Vega.
Bild: Yle / Hannah Norrena

Två spännande kärleksrelaterade premiärer i den finska TV-realityvärlden är på gång: Bachelor startade i tisdags och Temptation Island kör igång nästa vecka.

I The Bachelor är förhoppningen att en attraktiv ungkarl ska finna kärleken i en tillfälligt haremliknande konstellation medan Temptation Island går ut på att redan etablerade par ser om de kan hålla händerna på täcket då de utsätts för en svärm av villiga singlar.

Är personligen ett stort fan av det förstnämnda formatet som trots sitt amerikanska ursprung redan är etablerat och älskat i trettio länder. The Bachelor och The Bachelorette har hittills fört samman 125 par och den första Bachelor-babyn föddes 2011 i USA.

Efter en sju år lång paus är det i Finland nu dags för den tredje inhemska säsongen. Det är 36-åriga tvåbarnspappan Juha som får välja och vraka bland tio utvalda kvinnor och njuta av deras odelade uppmärksamhet på ett romantiskt äventyr i Sydafrika. Trots champagne, solnedgångar och rosceremonier så är Bachelor dock ingen dans på rosor och redan i premiäravsnittet i tisdags kunde vi se hur en av kvinnorna drog sig ur för att hon inte kände sig redo för att tävla om hans uppmärksamhet.

Juha Rouvinen ler.
Bildtext Juha Rouvinen
Bild: All Over Press/Timo Korhonen

Kan man tävla i kärlek? Tja, enligt mig är det väl en ständigt pågående tävling var man än befinner sig. Vare sig man som singel hänger på Tinder eller på lokala stadshotellet så är man ju i någon sorts konkurrensförhållande till de övriga representanterna av samma kön. Det är dock mindre synligt att svälja sitt förtret inne på lokala hakets toalettbås än att bli ratad på bästa sändningstid.

Nå, vi får se hur det går för Juha och kvinnorna, en sak som dock är säker är att han efter detta program kommer att vara den mest eftertraktade hunken i landet och att Finlands kvinnor under våren kommer att tråna efter denna Juha lika längtande som man sniffar i luften då grannen slänger kasslern på grillen en sommarkväll.

Temptation Island då? Det är en betydligt smutsigare historia som går ut på att fyra etablerade par åker till en paradisö för att separeras från sin partner och tillbringa tid med villiga singlar som gör sitt bästa för att förföra de upptagna männen och kvinnorna och spänningsmomentet ligger i om de faller för frestelsen eller ej.

Rosor på alla hjärtans dag.
Bild: EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

För mig känns detta egentligen bara dumt. Jag menar, om man nu råkar ha en fin relation till en annan människa, varför ska man då göra sitt yttersta för att förstöra den? Tanken är väl att relationerna antingen bär eller brister av prövningen och faktiskt - ett av paren från förra säsongen inte bara överlevde Frestelsernas ö – nu har de även ett eget träningsprogram på TV. Behändigt.

Många spännande stunder, känslosvall och romantik är alltså att vänta i vår. Jag själv är ju en obotlig romantiker som vill tro på kärleken och jag har alltid tyckt det varit ljuvligt att följa med då det äts hummer och hånglas i solnedgången men jag tror att den kärlek som vi ser i t.ex. Bachelor har ganska lite med verkligheten att göra.

Vem som helst blir väl kär då man lite glad i hatten rider på en elefant i strandbrynet med en het man men tidigare säsonger världen runt har visat att det inte är lika lätt att få kärleken att överleva då man är tillbaka i den krassa verkligheten.

Jag vill dock hoppas och tro att Juha finner kärleken den här våren. Och gör han inte det kan han alltid ringa mig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln