Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Farcgerillan möter Kerry på Kuba

Från 2016
Representanter för Farc under fredssamtalen i Kuba i februari 2016. Farcdelegationens ledare Luciano Marin i mitten.
Bildtext Representanter för Farc under fredssamtalen i Kuba i februari 2016. Farcdelegationens ledare Luciano Marin i mitten.
Bild: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

USA:s utrikesminister John Kerry möter företrädare för den colombianska Farcgerillan under Kubabesöket idag. Det blir första gången en amerikansk utrikesminister möter förhandlare från Farc.

På måndag eftermiddag ska utrikesminister Kerry tillbringa först en timme med den colombianska regeringens fredsförhandlare och genast därefter en timme med Farcgerillans företrädare. USA vill främja de fredssamtal som pågår i Havanna.

USA:s utrikesminister John Kerry lyssnar på ett tal av president Obama 14.3.2016
Bildtext USA:s utrikesminister John Kerry lyssnar på ett tal av president Obama 14.3.2016
Bild: EPA/CHIP SOMODEVILLA

Kerry är förstås med i president Barack Obamas följe under det pågående besöket på Kuba. Mötet mellan Kerry och Farc kan ses som ett exempel på hur en normalisering av relationerna mellan USA och Kuba kan påverka också övriga länder i Latinamerika.

Bland andra USA och EU klassificerar fortfarande Farc som en terrororganisation.

Deadline för fredssamtalen i övermorgon

Den blodiga och komplicerade konflikten i Colombia har pågått i ett halvt sekel och kan ha krävt över 260 000 människoliv. Den har tvingat ungefär 6,6 miljoner människor lämna sina hem.

Fredssamtalen mellan den colombianska regeringen och Farcgerillan har pågått i Kubas huvudstad Havanna i drygt tre år.

Meningen var att samtalen skulle avslutas den 23 mars, det vill säga i övermorgon. Bägge parter har nu medgett att man inte kommer att vara klar med ett fredsavtal inom den tidsfristen. Förhandlingarna kommer att fortsätta.

Förhandlarna strävar efter att Farc ska förvandlas från en gerillarörelse till ett politiskt parti och att konflikten äntligen ska ta slut.

Ett problem är att en annan marxistisk gerillarörelse, ELN inte deltar i den pågående fredsprocessen.

FN:s barnfond UNICEF påpekade så sent som på måndagen att över 230 000 barn i Colombia har tvingats fly sina hem under de senaste tre åren - fredssamtalen till trots.

Diskussion om artikeln