Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

Fannys blogg - januari 2015

Från 2015
Uppdaterad 06.04.2016 12:30.
Ronja som har huvudrollen i serien Fanny.

Fannys blogg - januari 2015

Onsdag 7.1 - skolstarten

Atte, vår lärare, såg jätteallvarlig ut idag. Först log han stort och sa gott nytt år, men sen bara "Ja­a, det här är sista sista terminen i lågstadiet, så nu blir det skärpning." Vi kommer att ha engelskaprov redan på måndagen.

Suck.

Kanske jag kan be Tommi hjälpa mig att läsa till provet? Jag kolla efter honom på rasten, men han var int ute. Först på matrasten kom han ut och då hängde han bara med Niko och Johan. Jag blev så glad att se honom så jag ropa TOMMI så det hördes över hela gården, men han bara vände sig om och vinkade. Tänk om han inte tänker prata med mig alls i skolan?

Onsdag 7.1 - kärleksarmband

Jag och Erika har gjort makraméarmband i slöjden idag. Mitt blev helt sjukt fint, men träpärlor på... Jag laga två likadana, tänkte att Tommi kan få det ena. Skicka text åt honom och sa att jag har en present åt honom.

Torsdag 8.1 ­- present åt Tommi

När Erika och jag kom från jumppan idag krocka vi nästa med Tommi. Vi hade spelat brännboll mot andra klassen och jag var helt röd i fejset. Försökte hastigt få håret framför ansiktet så att han int sku se min röda nuna och sen bara heeej.

Tommi fråga om det är något fel och jag bara näää. "Då du är så röd i ansiktet, tänkte jag", sa han och det var så pinsamt! Och så sa Erika "Det är bara för att hon är så glad att se dig". Vitsis Erika. Vi blev stående utan att säga någå alls. Jag hade armbandet i fickan, men hade ingen lust att ge det. Men så buffa Erika till mig och sa "har du inte en present åt Tommi?". Så då måste jag ju ge armbandet.

Han tyckte det var jättefint och tacka. Sen sa Erika att jag har ett likadant och just då kom Niko och Johan och frågade vad det är som Tommi har på sig. "Från Fanny", sa han. Niko och Johan börja skratta och Niko retades och sa "aj, flickvänsarmband, vackert Tommi". Erika sa att vi ska gå nu och då stack Tommi en papperslapp i min hand. Jag våga int titta på lappen förrän jag var hemma.

Men nu har jag läst den. Där står: Jag älskar dig. Tommi.

Torsdag 8.1 ­- Kolla här!

Fredag 9.1 - Tommi och jag läser till engelskaprovet

Alltså jag har haft det helt FANTASTISKT! Trodde aldrig att det kunde vara så roligt att läsa till ett prov! Tommi var här för att hjälpa mig. Vi fjanta oss mest bara, det var inte så lätt att koncentrera sig. Tror verkligen inte att det kommer att gå så hemskt bra för mig i provet.

Tommi börja spela på min gitarr och så sjöng han lite. Han är SÅ SINNESSJUKT SÖÖÖT! Jag ÄLSKAR Tommi!!! Jag har inte sagt det till honom ännu. Har tänkt. Flera gånger. Men orden bara fastnar i halsen. Äh. Men borde jag säga det åt honom? Det borde jag väl nog. Jag fick ju den där lappen av honom.

Fredag 9.1 - Glömde en sak

Jag ser så fram emot lördagen för då ska vi fara och bowla. Niko och Johan kommer också. Undrar hudan han kommer att vara då. Blir han liksom annorlunda när hans kompisar är med? Hoppas int.

Lördag 10.1 - Ont i halsen

Idag när jag vaknade hade jag jätteont i halsen. Jag kan nästan inte svälja alls. Och jag som ska bowla med Tommi ikväll! Jag får helt enkelt lov att ligga stilla hela dagen och sörpla varmt té med honung. För jag SKALL på bowling.

lördag 10.1 - Ont överallt!

Nu har jag ont i hela kroppen. Jag har fått feber och är trött. Mamma säger att jag inte kan fara och bowla. När hon sa det börja jag gråta. Jag hatar allt! Skicka text åt Tommi och sa att jag inte kan komma. Jag fick svar. "Stackars dig. Krya på dig. Hoppas du blir frisk snart :)

Söndag 11.1 - Sjuk

Jag är fortfarande förkyld. Är så täppt i näsan att jag låg med öppen mun i natt för att inte dö av andnöd. Var så sjukt torr i halsen när jag vakna så jag drack tre glas vatten på en gång.

Tommi skrev och fråga om jag vill ha sällskap? Tror inte det... Jag ser ju hemsk ut! Är knallröd om näsan. Skrev bara att jag måste sova. Jag låg på soffan medan mamma tog ner julgranen. Hon hade bakat bullar och lagat kakao. Vi hade liksom en minijulfest helt för oss själva.

Tisdag 12.1 - Lite bättre idag

Mamma kom hem med ett makraméset åt mig. Tror hon tycker synd om mig. Jag börja på ett, men orka int så mycket. Ska kanske laga mera senare.

Tommi ringde. Han berätta att Maja hade fråga om vi är ihop. Jag tror hon är ganska svartsjuk. Vi kom överens om att han ska komma hit på torsdag. Hoppas jag är frisk då!

Onsdag 13.1 - Makramédille

Makramé är så roligt! Nu har jag lagat tre armband och ett halsband. Vet int vem jag ska ge dem åt. Kanske jag borde skicka ett åt Miksu?

Torsdag 14.1 - Han är så söt!

Idag var Tommi hos mig! Det kändes så bra att se honom igen. Jag har ju inte sett honom på nästan en hel vecka. Han var så söt, för när han kom in i mitt rum fråga han: ”Vilken hand vill du ha”. Jag tog den vänstra och i den hade han en liten nalle med ett hjärta. Och så sa han ”du liknar ju en nalle”.

Sen krama vi varandra.

Och då.... då viska jag i hans öra... Jag älskar dig!

Söndag 18.1 - Världens bästa pappa!

Jag ringde till pappa och berätta vad som hände när mamma och jag var och skrinna igår. Han skratta gott.

Pappa: Men vad sa tanten då?
Jag: Hon blev SÅ arg. Hon bara ”Ursäkta mig, men man kan helt enkelt inte uppföra sig på det där sättet!”
Pappa skratta ännu mera.
Pappa: Oj söta lilla Fanny. Kan du inte komma och hälsa på snart?
Jag: Jooooo! Det vill jag! Ska vi skrinna då? Inte för att vara elak, men det är riktigt tråkigt att skrinna med mamma.
Sen skratta vi igen.
Pappa: Klart vi kan! Vi kan göra allt du vill!

Jag har världens bästa pappa.

Lördag 17.1 - På hal is

Eftersom jag mådde mycket bättre idag tyckte mamma att vi sku fara ut och skrinna. ”Nu MÅSTE vi komma ut lite”, sa hon. Pappa och jag brukar alltid reta mamma för att hon skrinnar så dåligt. Hon skrinnar jättelångsamt och så ramlar hon hela tiden. Jag är ganska bra på att skrinna, för jag och Ellen skrinna hela tiden när vi var små. Men hur som helst. Det som hände var att det tog evigheter (som vanligt) för mamma att få på sig skridskorna, så jag gick ut på isen i förväg. När jag hade skrinnat en stund märkte jag att mamma vackla omkring i en rund ring lite längre bort, så jag bestämde mig för att sätta lite fart på henne. Jag smög mig på henne bakifrån, tog sats och skuffa henne så hårt jag kunde medan jag ropa: SÄTT LITE FART PÅ, GAMMELKÄRRING! Hon vände sig om och ... DET VAR INTE MAMMA! DET VAR EN FRÄMMANDE TANT! Och hon skrek ”VAD HÅLLER DU PÅ MED?!?!?” Och jag bara ”FÖRLÅT, FÖRLÅT, FÖRLÅT!”. Herregud vad det var pinsamt.

Måndag 19.1 - Måndag

Det var jobbigt att vara i skolan igen. Vi får så mycket läxor nu för tiden. Mattan är sjukt svår, jag fattar ingenting! Jag såg Maja på rasten. Tror int hon såg mig. Nu är det gitarrkurs, första efter jullovet. Det ska bli jätteroligt att se Tommi igen! Skriver på nytt sen.

Måndag 19.1 - Piiinsamt

Jag kom fem minuter för sent till gitarrkursen och när jag kom dit satt Niko och Johan där! (När har liksom dom börjat spela gitarr?) Sen ville Torbjörn att Tommi sku berätta för dem vad vi lärde oss i höstas. Tommi: Tjaa... vi har lärt oss Nothing Else Matters.
Torbjörn: Ja, ja, men riktigt före jullovet lärde vi ju oss också en annan.... och vilken var det?
Tommi: öh.... int kommer jag ihåg vad den heter
Jag: Love is all around!
Och då börja Niko och Johan skratta. Sen ville Torbjörn att jag och Tommi sku spela Love is all around så vi gjorde det. Usch vad falskt det lät. Och Niko och Johan bara skratta, men då blev Torbjörn irriterad och bara ”stopp, time out, vad har ni för problem?” Niko och Johan peka på mig och Tommi och flina. Usch, det var så pinsamt och Torbjörn bara: ÅÅÅÅ, jag fattar! Är det verkligen sant? Love IS all around. Alltså jag såg det hända. Från första stund. Förstår ni nu hur MAGISK MUSIKEN ÄR? Det är helt OTROLIGT hur den för människor samman. Jag kommer så bra ihåg min första kärlek, Merethe. Kökar 1993. Det är ju ett tag sen, men jag kommer ihåg det som om det var ihåg. Jag var ung och käck och hade livet framför mig. Hon var så fin. Långt, blont hår och en svart Hard Rock caféjacka. Hon var den enda flickan i byn som kunde förspelet till ”Sweet child of mine”. Det var tider asså. Jag kommer ihåg hur vi tungkysstes bakom ett… Som tur ringde hans telefon så han gick bort. Det blev pinsamt tyst och jag hade lust att dö. Jag titta på Tommi, men han kolla bara in golvet. När vi sen sku gå från gitarrkursen visste jag inte vad jag sku säga eller göra, men Tommi fråga om jag är frisk igen. Jag sa att jag är lite täppt i näsan. Niko och Johan ropa efter honom och fråga om han inte ska komma, så han stanna upp och titta efter dem. Sen sa han ”hej då, vi ses imorgon” och sprang efter dem.

Måndag 19.1 - Jag fick text av Tommi!

Vill du vara med mig efter skolan imorgon?

Tisdag 20.1 - Metallica live in Moscow 1991

På tisdagarna slutar vi samtidigt, så jag träffa Tommi på skolgården efter sista timmen. Han stod och lyssna på sin iPod, men log och sa hej när han såg mig. Sen sa han att vi kan gå hem till honom. Jag har aldrig varit hos honom förr, men de har det jättefint.

Hans rum är också ganska fint. Lite råddigt och så har han fullt med Metallicaplanscher på väggen. Vi satte oss på hans säng. Jag kom inte på vad jag sku säga så jag sa ”Vad kul att Niko och Johan har börjat i gitarrkursen” (varför säger jag alltid sånt jag verkligen inte menar?!?) Sen tog Tommi fram gitarren och börja spela. Tommi: Jag har en jättebra Metallica DVD. En konsert, Live in Moscoq 1991. Jag fick den i julklapp, vill du titta?
Jag: Ok
Vi gick till hans rum och satt jättenära varandra. Det var mysigt. Så jag tog hans hand och han titta på mig och log. Men just då jag sku lägga huvudet på hans axel så blev han ivrig över den där videon. Jag tycker nog om musik, men orkar inte riktigt följa med. Tommi: Titta på hans fingrar, han spelar ju helt sjukt fort. Titta då, FÖLJ MED! Men då kom hans syster in och Tommi liksom kasta bort min hand och hoppa minst en meter bort från mig i soffan. Systern: Och vad gör ni då?
Tommi: Ingenting. Ser på DVD.
Systern: ååååh, Är det Metallica? Får jag också titta?
Tommi: Stick och brinn!
Sen fråga hon mig om jag gillar musik. Jag blev lite osäker, men sa ”lite”.
Systern: Bra! För Tommi lyssnar HELA tiden. Jag hatar det. Så dålig musik. Jag heter Ida, vad heter du?
Jag: Fanny.

Tisdag 20.1 - PS:

När jag kom hem såg jag att Erika hade ringt fem gånger! Undrar vad det är, men tar det hellre i skolan imorgon. Det är så sent. God natt!

Onsdag 21.1 - Kalle Mellberg

Erika var inte i skolan idag. Jag ringde henne, men hon svarade inte. På rasten blev jag och stå helt ensam. Plötsligt stod Anja där. Hon fråga om det stämmer att jag och Tommi är ihop och sa att han är jättegullig. Jag vet inte hur jag såg ut, men hon fick bråttom att säga att hon förstås inte själv är kär i honom och att jag är en lyckans ost som har en pojkvän, för det har hon aldrig haft. Jag sa att hon säkert får en pojkvän snart hon också och hon bara ”ååå, tror du det? Alltså Kalle Mellberg är ganska söt...” Jag: Va?!? Anja: Kalle Mellberg. Det blev helt tyst. Och sen ville Anja att jag skulle fråga Tommi om han kunde fråga Kalle vad han tycker om Anja. Men jag fick inte säga nånting. Hm. Sen skicka jag text till Erika: ”Var är du, det var tråkigt i skolan när du inte var där”. Har inte fått något svar.

Torsdag 22.1 - Ni ska inte vara tillsammans resten av livet

Idag var Erika tillbaka i skolan. På första timmen skicka jag en lapp till henne och frågade var hon var igår. ”Sjuk” svara hon. Efter skolan gick hon bara iväg så jag sprang efter och ropa på henne. Hon stannade men såg liksom bara igenom mig, så jag fråga om det är något fel. Hon sa ”bara för att du har en pojkvän borde du inte bara glömma dina vänner!” Jag: Va? Erika: Fanny, ni är tillsammans HELA TIDEN, du är ju helt GALEN i honom. Du svarar ju inte ens när jag ringer. Du borde inte sluta vara tillsammans med dina vänner bara för att du har fått en pojkvän! Det är ju inte som om ni kommer att vara ihop tills ni dör, liksom. Jag sa att nä, det kommer vi knappast att vara. Sen försökte jag prata om något annat, men hon sa att hon har bråttom och stack iväg.

Tisdag 27.1 - Samla in pengar till lägerskolan

Klassen ska på lägerskola till Saariselkä på våren! Vi ska samla in pengar och så ska alla ha med 150 euro på måndag och resten ska vi betala när det närmar sig. Det var det vi sku prata om på första timmen idag. Men det blev helt galet. Den rikaste i klassen sa ”men herregud, varför måste vi SAMLA in pengar? Kan int alla bara ta med mera pengar hemifrån?” Lätt för henne att säga, det är ju inte alla som har en egen simbassäng på gården, liksom... Atte försökte ta kontroll över situationen och ville att vi sku komma på bra sätt att samla in pengar på. Så Anja räckte upp handen. ”Vi kan ju tvätta hemma hos gamla människor”. Då ropa Patte ”NEEEEJ” Jag tänker åtminstone inte tvätta rumpan på gamla människor!”. ”Men jag sa ju inte rumpa”, sa Anja. ”Du är en rumpa”, sa Patte och hela klassen skratta. Atte blev jättearg, men ingen brydde sig, så till sist skrev han KAKBAKNING på tavlan. Då fick jag en lapp av Erika, men just när jag sku läsa den kom Atte och tog den av mig. Utan att tänka läste han upp den inför hela klassen... HAR DU HÅNGLAT MED TOMMI PÅ SISTONE?

Onsdag 28.1 - Straffet

På grund av allt kaos i klassen igår straffa Atte oss genom att inte låta oss vara i de grupper vi själva hade valt, utan han bestämde grupperna och dessutom vad grupperna ska göra. Jag hamnade i samma grupp som Annika. Men Atte tycker ju nog om oss lite också och vet att vi är väldigt lata, så han lova att den som samlar in mest pengar får ett pris. Jag vill jättegärna ha priset! Nu måste mamma och jag baka tre kakor. Muffins, morotskaka och dajmkaka.

Torsdag 29.1 - Vi samlar in pengar!

Jeppe körde mig till shoppingcentert i morse eftersom jag sku ha med ett bord att lägga kakorna på. Mamma och jag hade pysslat ihop plakat där det stod KAKLOTTERI INSAMLING TILL LÄGERSKOLA! 1 EURO PER LOTT Annika hade tagit med bara två kakor och egentligen var det bara en plåt mockarutor som hon hade delat i två delar. Det var ju både dumt och ganska pinsamt. Jeppe började med sitt, förstås. ”Jaså, det blir inget KAKLOTTERI, utan ett LATKOKERI, hahahahaha! Men sen sa han att han kan gå till butiken och köpa flera kakor, så det gjorde han och vi lottade ut en ask kokosbollar och en rulltårta också. Jeppe köpte tio lotter och vann sin egen ask kokosbollar, som han delade med oss. Sen sa han ”tjolahopp” och for sin väg. Då blev det jättepinsamt att bara stå där eftersom det nästan bara är gamla människor i centret den där tiden på dagen. Så vi stod bara där och hängde och gjorde ingenting för att få folk att komma dit. Men då kom Atte och sa ”Här ska vi se till att det säljs lotter till den stora guldmedaljen” och så tvinga han oss att gå runt med lottbyttan till alla gamlingar som satt på bänkarna och sen också in i butikerna för att sälja till dem som jobba där. Först kändes det hemskt, men sen blev det lite tävling mellan oss om vem som fick mest lotter sålda. Då gick det fort och vi fick in över 150 euro! Kanske vi vinner!

Fredag 30.1

Vi sku räkna vem som hade fått in mest pengar. Det var ganska spännande för många hade fått in ungefär samma summa. Stackars Erika och Anja hade haft loppis med gamla leksaker, böcker och saker som de hade fått av sina föräldrar, och de hade inte fått in nästan några pengar alls. Folk är kanske inte så intresserade av att betala för gamla saker. Hur som helst. Atte hade fått in allas pengar och skrev upp på tavlan hur mycket var och en hade samlat in. När han kom till oss var det bara 106 euro, vilket var konstigt, eftersom jag vet att vi samla åtminstone 150. Eftersom det var Annika som hade haft hem kassan tänkte jag att hon hade tagit av pengarna, så på rasten gick jag och fråga henne. Hon bara ”Men Fanny, vad tror du om mig egentligen?! Så typiskt av dig att skylla på mig”. Jag sa att jag vet att det fanns över 150 euro och att jag inte har tagit dem. Hon blev rasande och såg iskallt på mig. ”Antingen räknade vi fel eller så sär det DU som har tagit pengarna”, sa hon och stack. Jag blir så förbannad på henne! Hon är en slug kärring som ljuger och till och med stjäl från sina klasskamrater! Det är så sjukt dåligt. Ska hon liksom använda 50 euro på sig själv av klassens pengar? Och så som JAG har gått runt och hoppat på en massa gamlingar. Jag skickade ett text åt henne: Annika, jag vet att du har tagit minst 50 euro. Om du inte hämtar tillbaka pengarna på måndag så skvallrar jag åt Atte. Jag har inte fått något svar.

Lördag 31.1 - Mystisk

När mamma kom hem från shoppingcentret idag berätta hon att hon hade sett Annika där och att hon hade haft kaklotteri! Och frågade om det var meningen att vi sku ha det den här helgen också och varför inte jag är där i så fall.
Alltså va?

Fannys blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan