Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Grymt härligt i Norden

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 15:27.
Still från programmet grymt härligt i norden.

Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

Grisen i serien Grymt härligt i Norden.

Grymt härligt i Norden – Del 1/10 Katla

Vi följer med Grisens resa till Island och på samma gång får vi lära oss en hel massa om vulkaner, gejsrar och varma källor.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Katla - Spela upp på Arenan

Professor Stranglöv har lånat bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden" och tyckte att den var så väldandes bra att han läste den 7 gånger från pärm till pärm. Han blev till och med så ivrig i boken att han glömde bort att lämna tillbaks den. Nu ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg från biblioteket och säger att om han inte återlämnar boken kommer han att få en hel massa böter och dessutom låneförbud. Det skulle ju gå bra om inte Stranglövs assistent Grisen tuggat i sig bilder från boken.

Grisen bestämmer sig att resa till Island för att ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket. Under resans gång får vi lära oss en hel massa om Island och dess historia,vulkaner, gejsrar och varma källor. Vi får reda på vad basaltisk lava, Thingvellir och kontinentalplattor är för någonting. Dessutom får vi träffa Marianna 11 år från Grindavik som berättar på isländska om hennes hobbyer. Men vem är Katla?

Grymt härligt i Norden – Del 2/10 Galdhöpiggen

Vi följer med Grisen till Norge för att ta bilder på Galdhöpiggen.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Galdhöpiggen - Spela upp på Arenan

Mera bilder visar sig vara uppätna i bibliotekets dyraste bok: "Härlig är Norden". Samtidigt ringer bibliotekarien Bettina Bomsåg och påminner bokens innehavare professor Stranglöv om förseningsböter och hot om låneförbud. Stranglövs assistent Grisen, som dessutom har de uppätna bilderna på sitt samvete, måste igen bege sig på en resa för att ta nya bilder att lägga in i boken. Denna gång styr grisen mot Norge för att ta bilder av Galdhöpiggen.

Under grisens resa lär vi oss massor om både glaciärer och backhoppning. Vi får veta varför vi har sånt väder som vi har i Finland och vi klättrar till toppen av Nordens högsta berg. Dessutom träffar vi David som berättar på norska om hans hobbyer och familj.

Grymt härligt i Norden – Del 3/10 Saimenvikaren

Grisen reser den här gången inom Finland till Saimen för att ta en bild på Saimenvikaren.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Saimenvikaren - Spela upp på Arenan

Än en gång måste Professor Stranglöv hitta på ursäkter till bibliotekarie Bettina Bomsåg. Grisen har igen varit och tuggat i sig bilder från boken "Härlig är Norden". Den här gången har Grisen ätit upp bilder på Saimenvikaren och måste åka iväg till sjön Saimen för att ta en ny bild att sätta in i boken. Förhoppningsvis ska Stranglöv efter detta kunna återlämna boken och undvika böter och låneförbud.

I detta avsnitt reser grisen i Finland och vi lär oss om Finlands och Nordens natur. Vi får reda på vilket djur som är snabbast i hela Finland och vi hälsar på Anni-Sofia, 8 år, från Karigasniemi som ligger i norra Lappland.

Grymt härligt i Norden – Del 4/10 Kartoffel

Grisen åker till Danmark och jagar kartofflar. Vi lär oss om jordbruk, import och export.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Kartoffel - Spela upp på Arenan

Grisen har gjort det igen. Än en gång kan inte professor Stranglöv lämna tillbaka sin redan försenade lånebok "Härlig är Norden" på grund av att hans assistent Grisen har glufsat i sig bilder från den. Bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer igen och skäller på den stackars professorn. Hon kommer med sådana hot om låneförbud på livstid och uteslutning ur bokklubben att Stranglöv genast skickar iväg Grisen för att ta nya bilder.

Denna gång har bilder på kartofflar slunkit ner och Grisen ger sig av till Danmark för att hitta och föreviga nya kartofflar. På resan lär vi oss massor om Danmark och dess jordbruk. Vi går igenom import och export av tjänster och råvaror mellan olika länder. Vi får se de top 5 fulaste fiskarna, och hälsar på Sarah som är 10 år gammal och bor i Kalundborg. Hon berättar på danska om hennes familj, hobbyer och husdjur.

Grymt härligt i Norden – Del 5/10 Trollywood

Professor Stranglöv skickar iväg Grisen till Sverige för att ta en bild på Trollywood. Under resan lär vi oss massor om Sverige och dessutom tittar vi på säljande av varor och tjänster i Norden.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Trollywood - Spela upp på Arenan

Nu börjar bibliotekarie Bettina Bomsåg ha måttet rågat med professor Stranglöv som fortfarande inte har lämnat tillbaka bibliotekets dyraste bok "Härlig är Norden". Självaste presidenten står i kö att låna boken och om inte Stranglöv lämnar tillbaka boken finns det risk för att presidenten inte hinner läsa på om Norden innan hon åker iväg på statsbesök till Norge. Det leder troligen till att hon inte kommer ihåg Norges kungs namn och det vore ju en skandal för hela Norden och Finland. ALLT skulle vara Stranglövs fel. Det underlättar ju inte heller situationen att Grisen igen har ätit upp delar av boken, den här gången bilder av Trollywood i Sverige. Nu måste Grisen illa kvickt resa till Sverige för att ta nya bilder så att Stranglöv ska kunna undvika att skämma ut hela Finland.

I Sverige lär vi oss om varor, tjänster och om vilka slags produkter man tillverkar i Norden. I rekordrutan tar vi reda på vilka dom 5 bästa nordiska uppfinningarna är. Vi får träffa Anna 9 år som berättar om sina drömmar om att bli fotbollsproffs. Men vad är alltså Trollywood?

Grymt härligt i Norden – Del 6/10 Knallert

Vi besöker Danmark igen med grisen som guide för att ta bilder på en knallert. I det här avsnittet lär vi oss om förnyelsebara och oförnyelsebara energikällor.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Knallert - Spela upp på Arenan

Just som professor Stranglöv börjar tro att mardrömmen är över, märker han att nya bilder har blivit uppätna av hans assistent Grisen. Stranglöv hinner till och med ringa till bibliotekarie Bettina Bomsåg och säga att han är på väg med boken till biblioteket. Under samtalet märker Stranglöv att bilder på en knallert fattas från Danmark-kapitlet. Nu måste Grisen igen åka iväg till Danmark för att ta nya bilder.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden tar vi upp energi. Varifrån den kommer och vilka olika sorters energikällor det finns i Norden. Grisen följer med den nattliga vaktrundan i Danmarks äldsta stad Ribe och vi får träffa Malte som är 9 år och berättar på danska om sin familj och sina ishockeyproffsdrömmar.

Grymt härligt i Norden – Del 7/10 Hurtigrutten

Grisen åker till Norge för att ta bilder på Hurtigrutten. Vi lär oss om trafiknätverk och olika sätt att förflytta sig på. Vi tar oss också en åktur på Flåmsbanan.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Hurtigrutten - Spela upp på Arenan

Nu har boken redan flera gånger om missat förfallodagen för återlämning så bibliotekarie Bettina Bomsåg ringer upp professor Stranglöv. Hon får dock bara tag på professor Lövström... nej professor Lövensång var det. Eller var det professor Löstand? Boken måste återlämnas så fort som möjligt men ännu saknas det bilder på Hurtigrutten, oj nej! Grisen drar iväg till Norge.

I det här avsnittet av Grymt härligt i Norden funderar vi på trafik och transportmedel. Varför ser trafiknätverk olika ut på olika områden? Grisen, som letar efter Hurtigrutten, hoppar först på tåget som går längs Flåmsbanan men inser sedan att hon är påväg åt fel håll. Till slut hittar hon ändå en båt som kör den långa sträckan mellan Bergen och Kirkenes, det vill säga Hurtigrutten. I avsnittet träffar vi också Kirsti, 9 år, som bor i Oslo. Kirsti berättar om sin familj och om deras sommarställe, deras "hytte", på Asmaløy.

Grymt härligt i Norden – Del 8/10 Dimmuborgir

Professor Stranglöv behöver snabbt bilder på Dimmuborgir så Grisen reser iväg till Island. Vi lär oss om Islands folk och kultur, vikingar och fornnordiska gudar.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Dimmuborgir - Spela upp på Arenan

Nåja, nu kan professor Stranglöv äntligen lämna tillbaka boken, tror han. Men nej, har inte Grisen varit framme och slafsat i sig bitar ur boken, igen! Det var riktigt illa för nu hotar Centralbibliotekets bibliotekarie med att ta till drastiska åtgärder - lånestopp och bokmalsanfall. Grisen får snabbt som attan resa iväg till Island för att ta nya bilder på Dimmuborgir.

Grisen ser fram emot konserten med Dimmu Borgir. Men va? Nej, det är ju inte det norska heavy metal-bandet som skall fotograferas, utan Islands lavaformationer. I detta avsnitt bekantar vi oss med islänningarna och deras ursprung, och i rekordrutan rankas Nordens fem galnaste gudar. Vi träffar också Hjörtur Jón, 11 år.

Grymt härligt i Norden – Del 9/10 Finlands lejon

Ännu behövs det en bild på Finlands lejon och Grisen är förbryllad. Hon letar och letar för att sedan hitta dem på en ishockeymatch. Stranglöv var egentligen ute efter en bild på Finlands statsvapen men är nöjd ändå. I avsnittet lär vi oss om de nordiska ländernas historia.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Finlands lejon - Spela upp på Arenan

Hela kapitlet om Finlands lejon fattas ännu i boken så Grisen sticker iväg för att leta efter dem. Hon söker här och där, frågar sig omkring och tar sedan båten över till Sveaborg i hopp om att finna lejon där, men utan resultat. Däremot lär hon sig ett och annat om Sveaborg och fortsätter sedan leta, för att slutligen hitta Finlands lejon på Hartwall Arenan. Professor Stranglöv är nöjd med bilderna som Grisen återvänder med, men påpekar att det egentligen är lejonmärket, Finlands statsvapen, som avses i boken.

I detta avsnitt lär vi oss om de nordiska ländernas historia, bland annat om Kalmarunionen och vilka självstyrande områden som finns idag. I rekordrutan sätter vi Nordens statsöverhuvud i åldersordning och så träffar vi Amanda som är nio år och från Helsingfors. Hennes stora intresse är djur och hon kan många språk.

Grymt härligt i Norden – Del 10/10 Laponia

Är inte boken återlämnad inom 12 timmar så får professorn lånestopp på livstid. Grisen skickas därför iväg till Sverige för att knäppa den sista bilden som fattas i boken, en bild på Laponia. Och det är bråttom! I det här avsnittet behandlar vi den fina nordiska naturen och vad vi kan göra för att rädda den.

Geografi - Vetamix: Grymt härligt i Norden: Laponia - Spela upp på Arenan

Bibliotekarie Bomsåg ringer och meddelar att nu har lånestoppsprocessen satts igång. Om inte boken "Härlig är Norden" är återlämnad till Centralbiblioteket om senast 12 timmar, kommer professor Stranglövs livslånga låneförbud att träda i kraft. En bild fattas ännu, ett fotografi på naturskyddsområdet Laponia, så Grisen får göra en snabbvisit till Sverige.

Vi diskuterar vilka ljuvliga upplevelser naturen kan ge oss och hur vacker och varierande den är här i Norden. Vi inspireras till att kämpa emot miljöförstöringen och lär oss vad var och en kan göra för att hjälpa till att rädda vår natur. Vi hälsar också på Miranda, 9 år, som bor i Stockholms skärgård.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln