Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En veckas inträdesprov till manuslinjen

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 09:23.
En dator, en kaffekopp, en filmklappa och ett manus.
Bildtext Inträdesprovet till manuslinjen är stressigt, men när du väl är inne är tempot ganska lugnt. Du hinner dricka kaffe och fundera ut ett riktigt bra manus.
Bild: All Over Press

Hur svårt är egentligen inträdesprovet till manuslinjen vid Aalto-universitetet? Vi snackar med Tom Saxman som studerat till manusförfattare i fem år.

Myteriets serie Inträdesprovscoachen, där vi tar upp de mest mytomspunna inträdesproven, fortsätter här med manuslinjen vid Högskolan för konst, design och arkitektur som är en del av Aalto-universitetet.

Tom Saxman är en av de få som kommit in på linjen. Det är bara en endaste procent av de sökande som klarar av inträdesprovet, och Tom klarade dessutom av det på första försöket.

- Jag har alltid varit en storyberättare och hela mitt liv varit jätteintresserad av att skapa berättelser. Jag gick en manuskurs i gymnasiet som fick mig aktiverad och efter det bestämde jag mig för att jag bara ville skriva för film, säger han.

Ansökan i sista minuten

Tom kom på att han skulle söka in till manuslinjen endast en vecka innan ansökningstiden tog slut. Han hade redan en plats på Arcada, så han tänkte att han lika väl kunde prova på.

- Det var egentligen en bra sak att jag inte visste någonting om statistiken innan jag sökte in, för en av mina fördelar var att jag inte riktigt visste vad jag gav mig in på.

Tom Saxman
Bildtext Tom Saxman och en till person kom in på manuslinjen året han sökte in.
Bild: Claudia Rybin/Yle

För att komma in på manuslinjen måste du först skicka in förhandsuppgifter och därefter blir du kallad till inträdesprov. Tom säger själv att han inte är någon bra förebild när det kommer till hur man ska tänka kring uppgifterna, för han skrev dem dagen innan de skulle vara inne.

- Jag var då i militären så jag vakade en hel natt och skrev inträdesuppgifterna och skickade dem till en kompis som sedan förde in dem. Jag rekommenderar inte det här åt någon, men så gick det till, säger han.

De söker en viss typ av människa

Tom tror att han delvis kom in därför att han inte riktigt visste hur svårt det var – han hade alltså ingen onödig press på sig. Men han har också en till teori.

- Överlag känns det som att den här statistiken inte berättar hela sanningen, för sanningen är att de årligen söker en viss typ av människa. Jag har en teori om att de det året sökte en finlandssvensk nörd.

Inträdesprovet är indelat i tre delar och det är inte lätt att komma in. Men vad händer egentligen där? Tom får möta våra frågor och fördomar om det mytomspunna inträdesprovet.

Vad händer under provet?

Inträdesprovet är en vecka långt och består av en intervjudel, en skrivdel och slutligen en gruppintervju.

- Huvudsakligen tittar de på om du är en kreativ människa och om du kan använda din egen bakgrund för att skriva en text.

Hej och välkommen! Skriv nu ett filmmanus på två timmar?

- Ungefär så ja. Förmiddagen gick ut på att skriva manus och eftermiddagen var intervjuer. När vi skrev uppgifterna för inträdesprovet fick vi poäng för en massa saker, som till exempel hur manuset började och om vi hittade på något originellt och så vidare, säger Tom.

Efter varje del lade lärarna de upp en lista där det stod vem som kommit vidare till nästa dag. Alla tio var med de tre första dagarna och sedan föll fyra personer ut och slutligen valdes två, varav en var Tom.

Alla andas och lever konst

Tom hade själv den här fördomen och var därför ganska nervös eftersom han inte såg på sig själv som så värst konstnärlig. Kompisar hade varnat honom för att han nu skulle träda in i hipster-hogwarts. Men stämmer fördomen?

- I någon mån ja, men det är nog jätteblandat. Det är kanske en tredjedel som är superkonstnärliga. Det finns många tekniska linjer på filmavdelningen och många av dem är mer down to earth, så att säga.

Hur pretentiös blir du av att plugga där?

- Förskräckligt, jag är jättepretto … Nej, jag har nog i någon mån försökt motarbeta att inte bli allt för snobbig, för det finns en risk för det.

Du måste satsa hela ditt liv på förhandsuppgiften

Tom säger att det som är bra med manuslinjen är att de som söker inte måste göra någon filmuppgift så det sparar massor med tid. Men att göra uppgiften dagen innan, som han i princip gjorde, går nog heller inte riktigt.

- Att jag gjorde uppgiften bara kvällen innan är kanske inte heller helt sant, för jag hade nog funderat på uppgiften ganska länge och skapat en bild i mitt huvud av vad jag ville skriva. Men andra linjer som till exempel regi och ljud måste göra en filmsnutt och det måste man satsa ordenligt på.

Människor bryter ihop av pressen

Året Tom kom in var det bara han och en annan tjej som togs in på linjen. Tio blev kallade till inträdesprovet och de var tvungna att reservera en hel vecka i tid. Ändå var det ingen som bröt ihop.

- När jag sökte in var det inte så mycket drama. Det kändes som om alla tio kom bra överens och var ganska mysiga med varandra.

Tom har hört historier om de andra linjernas inträdesprov och där har det varit mycket svett och tårar. Men visst finns pressen på manuslinjen också. Tom tror att många är inställda på att det kan ta några år innan man kommer in.

- Om det är tredje eller fjärde gången du söker och inte kommer in så känns det säkert jätteorättvist. Om jag förstått det rätt så vet folk inte heller riktigt varför de inte kommit in, för de får inte någon direkt orsak, så då känns det genast jättepersonligt fastän det nödvändigtvis inte är det.

Du får genast veta om du kommit in

Till de flesta utbildningar måste man vänta ganska länge innan man vet om man kommit in eller inte, så är inte riktigt på manuslinjen.

- Jag kunde ganska enkelt läsa mellan raderna att jag kommit in för de var ganska öppna med det. Under den sista intervjun skrattade vi tillsammans och drack kaffe. De frågade vad jag ska göra om jag inte kommer in, och skrattade sedan åt det, säger Tom.

Är inträdesprovet svårare eller lättare än själva studierna?

- Det finns inte så jättemycket press när man väl kommit in, det känns i stället ganska avslappnat. Man jobbar med något som kommer att ta lång tid att utveckla och därför finns det inte så mycket stress. Det är klart att det kommer deadlines emot men det känns ganska flexibelt nog.

Finns det jobb för manusförfattare i Finland?

- Jag skulle säga det. Jag tror nog att det alltid finns något att skriva och något att göra. Sedan när du väl har etablerat dig, speciellt bland dina skolkompisar, så är det nog relativt enkelt att få en film gjord.

Vill du bli jättestor och åka iväg till Hollywood kan det bli svårare.

- Du får nog vara lite mer realistisk. Det kommer knappast att hända och i så fall måste du nog kämpa ganska länge för att komma någonstans.

Den gemensamma ansökan med vilken du kan söka till Aalto-universitetet är öppen fram till sjätte april. Här kan du läsa mer om ansökningsprocessen för konstkandidatexamen. En stor del av utbildningen på manuslinjen sker på finska.

Finns det något inträdesprov du vill höra mera om? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln