Lotta Lepistö: ”Jag vill bli världens bästa sprinter”

Lotta Lepistö har med stormsteg trängt sig in i landsvägscyklingens världselit. Ifjol tog hon sin första etappseger i världscupen och i år har det redan blivit en tredje plats för henne. Med tanke på OS i Rio hör hon till medaljkandidaterna.
Lever sin flickdröm
När Lotta för tre år sedan skrev proffskontrakt med ett av de största cykelstallen inom damcyklingen gick en flickdröm i uppfyllelse. Nu lever hon det proffsliv som hon länge drömt om. I det Schweiziska Cervelo Bigla-stallet har hon under åren utvecklats till en av världens snabbaste sprinter inom damcyklingen. Ifjol spurtade hon sig till karriärens första seger på damernas World Tour, då hon vann en etapp på Thyringen runt. Tävlingen anses som ett av de viktigaste etapploppen inom damcykling.
Den här säsongen är hon stallets första sprinter och har som uppgift att vinna tävlingar som avgörs i spurt på upploppet. Nu är det hon stallets hjälpryttare åker för, det skall ge möjlighet till fler segrar under den här säsongen.
Mångsidig träning
Lotta tränade simning och triathlon vid sidan om cykling ända till 19-års ålder. Då tog cyklingen över som gren nummer ett. Fortfarande har hon simning med i träningsprogrammet. En hel del hoppträning ingår också i veckoschemat: det här för att förbättra spänsten och därmed också snabbheten.
Per år blir det nästan 1000 träningstimmar totalt, det mesta sker i cykelsadeln.
Medaljhopp i OS
Det stora målet för Lotta Lepistö den här säsongen är otvivelaktigt OS i Rio. Hennes tävlingsresultat och hennes styrka som sprinter talar för att hon till och med kan vara med och kämpa medaljerna i damernas linjelopp. Loppen i stortävlingar avgörs oftast i spurtdueller.
Banan i Rio kommer att var en av de tyngsta på länge i stortävlingssammanhang. Det kommer troligtvis att var betydligt färre än normalt som finns med i täten när det drar ihop till slutspurter. Det passar utmärkt för Lotta, som får slå ur underläge, då hon inte har ett stort lag bakom sig. För tillfället har Finland möjlighet till två platser i linjeloppet, då de stora nationerna har fyra.
De branta stigningar som utlovas på OS-rutten gynnar lättare åkare. Därför har Lotta, med tanke på OS också valt att gå ner lite i vikt. Några färre kilon har en stor betydelse i långa stigningar, men kan i en spurtsituation ha en motsatt verkan. Det handlar om en balansgång där viktminskningen inte får ske på spurtförmågans bekostnad.
VM guld drömmen
Även om det inte blir framgång i OS nu, så finns det en chans till. Lotta har gjort beslutet att fortsätta karriären till följande OS, 2020 i Japan. Före det finns det en dröm till att uppfylla. Världsmästarens regnbågsrandiga tröja står högt på Lotta Lepistös önskelista.
