Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anna Franck för fram historiska kvinnor i ljus av nutid

Från 2016
Uppdaterad 22.03.2016 10:38.
Anna Francks fotoutställning Inga vanliga dödliga
Bildtext Anna Francks fotoutställning Inga vanliga dödliga
Bild: Anna Franck

Anna Francks fotoutställning Inga vanliga dödliga har många dimensioner. Utställningen pågår på Brinkkalagalleriet i Åbo.

Anna Franck är en professionell fotograf uppvuxen i Pargas och numera bosatt i Stockholm. Hon har fotografutbildning från Barcelona och är filosofiemagister i etnologi. Hon har tidigare ställt ut i Pargas och Barcelona.

Hennes aktuella utställning på Brinkkalagalleriet är mycket mer än fotografier. Historiska starka kvinnor som har intresserat Anna Franck har på bilderna fått kläder av designern Ina Nordberg och frisyrer och maskering av maskeraren och frisören Sabina Segerström. Anna Franck har också till sina egna visioner av kvinnorna beställt och fått texter av sin svägerska, författaren Mia Franck. Texter som provocerar och inspirerar och för in de historiska kvinnoödena i vår egen tid. Texterna fungerar som ett slags illustrationer till bilderna.

Inga vanliga dödliga är Anna Francks fotoutställning på Brinkkala i Åbo
Bildtext Inga vanliga dödliga är Anna Francks fotoutställning på Brinkkala i Åbo
Bild: Anna Franck

Anna Francks tema är kvinnor och makt och det diskuterar hon på många plan. Vi får veta bakgrundsfakta kring personerna som lever vidare i Anna Francks version av dem, i kostym, modell, fotografi och litterär text. Kvinnorna bär alla korsett i någon form. De är fångna av sin korsett som Anna Franck tror är ett manligt påhitt, det här att binda in kvinnor i sin egen kropp.

En av kvinnorna på utställningen blev avrättad för häxeri på 1600-talet, en blev inspärrad som psykopat på Själö hospital. Balettdansösen Giovanna Bassi är en anmoder till fotografen själv. Hon är alltså Anna Francks mormors farmors morfars syster. Hon var syster till den inte minst i Åbo välkända arkitekten Carlo Bassi.

Till de mäktigaste kvinnorna på utställningen hör Katarina den stora som är avporträtterad vid Kustös ruiner. Och Vaddmamman Aline Grönberg som var en av de första kvinnorna som blev utnämnd till kommerseråd. På egen hand lyfte hon upp ett enmansföretag till ett stort företag med 250 anställda och en omsättning på flera miljoner.

Fotografen Anna Franck på utställningen Inga vanliga dödliga
Bildtext Fotografen Anna Franck på utställningen Inga vanliga dödliga
Bild: Pablo Dalence

Den som vill kan delta i ett samtal om kvinnor, makt och genus den sista söndagen utställningen är öppen den 18.4. kl 14 i Brinkkalagalleriet. Då samtalar Anna Franck med historikern Ann-Catrin Östman.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln