Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gratis preventivmedel ledde till färre aborter i Vanda - nu vill Esbo ta efter

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 10:40.
Eija Väänänen visar upp en p-ring
Bildtext Eija Väänänen visar en p-ring - den innehåller hormoner och sätts in i slidan. Vanda stad bekostar p-ring eller p-piller för under 20-åriga kvinnor i upp till nio månader.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Unga under 20 år har fått gratis preventivmedel i Vanda sedan 2012. Nu ska politikerna i Esbo besluta om deras stad går in för samma system.

I Vanda får unga kvinnor under 20 år gratis p-piller i 9 månader. På Myrbacka vårdcentral är sjukskötare Eija Väänänen stolt över yrkeskunskapen inom Vanda stads familjeplaneringsrådgivning.

- Den här verksamheten har 40 år på nacken. När det blivit dåliga tider och recessioner har Vanda stad ändå inte skurit ner på sexualrådgivningen, säger Väänänen.

Sjukskötare på Myrbacka familjeplaneringsrådgivning
Bildtext Eija Väänänen är utbildad barnmorska och sexualrådgivare, just nu har hon en tjänst som sjukskötare.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det är mycket som är gratis för Vandabor som behöver preventivmedel. Den första hormonspiralen kostar ingenting, kondomer går att plocka med sig på vårdcentralen och unga kvinnor upp till 20 år får 9 månaders p-piller gratis.

- Man kan ta hur många kondomer man vill, men ingen tar mera än en eller två, eller kanske tre, säger Eija Väänänen.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att kommunerna ger gratis preventivmedel till under 20-åringar. I Raumo har antalet aborter sjunkit efter att man började dela ut gratis preventivmedel åt unga, och Vanda stad har också sett samma resultat.

Aborter i Vanda

År 2012 utfördes 570 aborter i Vanda, två år senare 493 enligt siffror från THL. Enligt Vanda stads egen bokföring skulle aborterna år 2015 ha sjunkit ytterligare, till 439 stycken. Antalet aborter ger inte hela bilden, eftersom Vanda är en växande stad med allt fler invånare.

- Det att vi i Vanda gett långtidsverkande preventivmedel gratis har fått abortsiffrorna att sjunka med runt 20 procent under tre år, säger läkare Tuire Karjalainen.

Ansvarig läkare på Myrbacka social- och hälsostation
Bildtext Tuire Karjalainen är ansvarig läkare för Vandas rådgivning om preventivmedel- och familjeplanering.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Karjalainen tror att orsaken till de sjunkande abortsiffrorna kan ligga i utdelningen av gratis preventivmedel.

- Långtidsverkande preventivmedel är lätta att använda, billiga och mycket effektiva när det gäller att förhindra oönskade graviditeter, säger Tuire Karjalainen.

Enligt henne är hormonspiralen mer effektiv än kondomer när det gäller att förhindra graviditet.

kondomer
Bildtext Kondomanvändarna slarvar, därför fungerar de inte så bra som skydd mot oönskad graviditet enligt läkare Tuire Karjalainen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Använder man kondomen rätt så blir två av hundra gravida. Men det är typiskt att man inte använder kondomen genast eller inte använder den varje gång. Och om man använder kondomen på det här typiska sättet så blir till och med tjugo av hundra gravida, säger Tuire Karjalainen.

I Vanda får kvinnor under 20 år sedan början av år 2012 gratis p-piller för 9 månader gratis. Läkemedelsföretagen ger de första 3 månadernas p-piller i praktiken gratis, och under 18-åringar får 9 månader gratis. Det som Vanda stad bekostar är alltså 19-20-åringarnas p-piller.

Sedan början av 2013 får alla kvinnor i Vanda sitt första långtidsverkande preventivmedel gratis, med det menas hormonspiral, kopparspiral eller p-stav. I år har Vanda stad dessutom gått in för att bekosta preventivmedel ett år efter abort.

Ska Esbo ta efter Vanda

Saara Hyrkkö (De gröna) och 15 andra fullmäktigeledamöter har lämnat in en motion där de föreslår att Esbo stad ska erbjuda gratis preventivmedel till under 25-åringar.

Esbopolitikerna som vill ha gratis preventivmedel önskar också att staden skulle erbjuda kondomer vid sidan om hormonella preventivmedel, så att man förebygger könssjukdomar och både pojkar och flickor tar ansvar för preventivmedel.

Eija Väänänen visar en hormonspiral
Bildtext Läkare Tuire Karjalainen tycker hormonspiralen är ett bra preventivmedel.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I det beslutsförslag som Esbo social- och hälsovårdsnämnd ska ta ställning till på onsdag kväll föreslås en modell som liknar Vandas. Enligt förslaget ger Esbo gratis p-piller för en period på 9 månader eller det första långtidsverkande preventivmedlet spiralen eller kapseln till under 20-åriga Esbobor.

Idag får unga i Esbo den tre månaders dos av p-piller som läkemedelsföretagen ger gratis via skolhälsovården, och skolhälsovårdarna delar ut kondomer.

I Helsingfors kräver ungdomspolitiker att alla som är under 25 år får gratis preventivmedel. Idag får kvinnor sin första hormonspiral, kopparspiral eller p-stav gratis i Helsingfors, och de första 3 månadernas dos av p-piller kostar inte heller.

Diskussion om artikeln