Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

11-åriga Valtteri: De kallar mig kackafärgad

Från 2016
Uppdaterad 22.03.2016 09:10.
Valtteri Saarinen, 11: Neger, kakka, sånt kallar de mig. - Spela upp på Arenan

Rasistiska påhopp från vuxna hör till många barns vardag i Finland.

- Rasism är ett beklagligt ofta förekommande fenomen i bland annat adoptivfamiljer, det håller på att öka, säger Salla Saarinen som är ordförande för Adoptivföräldrar rf.

Enligt Saarinen har samhället börjat tolerera mera rasistiska påhopp och rasismen har erövrat utrymme i den offentliga debatten.

Saarinen och hennes 11-åriga son Valtteri Saarinen gästade Yles finska Morgon-tv med anledning av den internationella dagen mot rasism i dag.

Intervjun fick en extra dimension av den sannfinländska politikern Terhi Kiemunkis färska skriverier om muslimska barn som gick påskhäxa på palmsöndagen.

Kiemunki ondgjorde sig över att "muslimungarna" anammade en kristen tradition.

President Niinistö reagerade

President Sauli Niinistö skriver på Facebook att man ibland blir chockerad redan vid morgonkaffet. Så hände i dag när han lyssnade på vad Valtteri hade att berätta om sina upplevelser.

Visa inlägget på Facebook

Skolpojken Valtteri Saarinen berättar i intervjun att han inte längre orkar reagera varje gång som någon ropar glåpord efter honom. Han försöker skaka av sig den negativa känslan och gå vidare.

Valtteri Saarinen, 11: Alla mörkhyade är ju inte samma person - Spela upp på Arenan

Bussar kör förbi honom på busshållplatsen även om han klart signalerat att han vill åka med, vuxna grannar säger att han inte har rätt att leka på den gemensamma gården tillsammans med andra barn. Med mera.

Salla Saarinen önskar för sin del att vuxna aktivt skulle lägga sig i då de märker att någon håller på att trakassera ett barn på något sätt.

- Vi föräldrar kan inte finnas till hands för att skydda våra barn varje stund, men det finns många vuxna på offentliga platser som kan reagera, säger hon.

Se hela intervjun i Morgon-tv (på finska):

Ylen aamu-tv: Adoptioperheet ja rasismi - Spela upp på Arenan