Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Servicebranschen blev politisk aktör

Från 2016
Uppdaterad 21.03.2016 20:55.
PAM:s ordförande Ann Selin.
Bildtext Ann Selin är glad över att PAM syns som politisk aktör
Bild: All Over Press

Då servicefacket PAM hotade med att ställa sig utanför konkurrenskraftsavtalet var det nära att servicepersonalen skulle få på sig skulden för att ha förstört Finlands konkurrenskraft. Det kvinnodominerade servicefacket har vanligen inte ställt sig på tvären på samma sätt som många av de mansdominerade facken.

Men det är inte första gången kvinnorna skulle få skulden för Finlands haltande ekonomi.

Inför valet 2007 talade Samlingspartiet om den fiktiva sjuksköterskan Sari Sairaanhoitaja, vars lön partiet ville höja. Lönerna höjdes och efter det har den kvinnodominerade branschen fått ta på sig en stor del av skulden för Finlands dåliga konkurrenskraft. Också den gången höll kvinnorna på att få skulden, det vill säga kvinnorna inom servicebranschen.

Servicefacket PAM tycker det är positivt att man visat var man står.

– Nu har vi visat att vi har ett sådant här stort förbund med mest kvinnor som inte går med på vad som helst. Det kanske var värt den diskussionen jobbiga diskussionen som förts, säger Ann Selin, ordförande för PAM.

PAM ställer strikta villkor

Inom servicefacket är det många som inte tror att regeringen vill hjälpa arbetstagaren.

– Vi har många jättekritiska aktiva unga, både män och kvinnor, som tycker att det räcker nu. De tror inte alls på regeringen och tror att avtalet kommer att vara ogynsammt för arbetstagaren oberoende om vi är med i förhandlingarna eller inte.

PAM valde att delta i förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet, men ställer strikta villkor.

– Nu vet de att vi menar allvar och då får vi en bättre chans. Vår situation att inleda förhandlingar är bättre än för två veckor sedan. Nu är vi på tapeten och man ser på ett butiksbiträde eller en servitör på ett annat sätt.

Medieforskaren Anu Koivunen om kvinnornas roll i den mediala diskussionen om ekonomifrågor (Tv-nytt 21.3.2016) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln