Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Castro: Djup oenighet mellan Kuba och USA

Från 2016
Uppdaterad 22.03.2016 06:28.
Barack Obama och Raúl Castro höll presskonferens i Havanna den 21 mars 2016.
Bildtext Barack Obama och Raúl Castro höll presskonferens i Havanna den 21 mars
Bild: EPA / ALEJANDRO ERNESTO

USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro höll en presskonferens på måndagen efter att de diskuterat sinsemellan.

Enligt Castro finns det "djup oenighet" mellan Kuba och USA. Enligt Castro borde länderna sträva efter att leva tillsammans på ett civiliserat sätt.

- Det finns djup oenighet mellan våra länder, som aldrig försvinner, sade Castro. Han svor ändå att han kommer att koncentrera sig på de saker som för länderna närmare varandra.

Castro sade också att han anser att de lättnader som gäller handeln och resande mellan länderna som nyligen införts är positiva, men han anser ändå att de är otillräckliga åtgärder.

Enligt Castro krävs att USA häver sitt handelsembargo mot Kuba och att militärbasen på Guantanamo återlämnas till Kuba, för att relationerna mellan länderna helt ska kunna normaliseras.

Obama: Relationen förändras inte över en natt

Obama tackade Castro för en öppen diskussion. Han sade också att det här är en "ny dag" för relationen mellan Kuba och USA.

Men även Obama konstaterade att Kuba och USA har två olika system och stora olikheter och att det varit så här i tiotals år. Obama berättade att han ändå sagt till Castro att det är meningen att blicka framåt och inte bakåt.

Obama sade att USA inte ser Kuba som ett hot för sig själv och han hoppades att hans besök kunde vara inledningen på ett nytt kapitel i relationen mellan länderna.

Enligt Obama är USA redo att sträva efter mer handelssamarbete. Enligt Obama är bollen hos kongressen när det kommer till upphävandet av handelsembargot.

Olika åsikter om mänskliga rättigheter

Obama sade att relationen mellan Kuba och USA inte förändras på en natt. Han sade sig ha fört ärliga och uppriktiga diskussioner om mänskliga rättigheter med Castro.

Han sade att han gjort klart för Castro att USA kommer att fortsätta att föra en diskussion om demokrati och mänskliga rättigheter på Kuba.

Obama sade att meningsskiljaktigheterna kring mänskliga rättigheter är ett hinder för ett starkare förhållande mellan länderna.

Castro medgav inte att det skulle finnas politiska fångar i Kuba.

- Ge mig en lista på politiska fångar och jag friger dem innan dagen är över, sade Castro.

Mikko Kuusisalo, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln