Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Så jäkla smutsigt” – finländsk filmning upprör i svenska slutspelet

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Färjestads Antti Tyrväinen rör upp känslorna i det svenska hockeyslutspelet
Bildtext Färjestads Antti Tyrväinen rör upp känslorna i det svenska hockeyslutspelet.
Bild: Simone Syversson/IBL

En lång avstängning för en ful tackling fick Antti Tyrväinen att flytta från Finland till Sverige. Där är han i hetluften igen, av andra orsaker. Tyrväinen hängs ut som en filmare.

Luleå slog Färjestad med 3–1 och tog ledningen i kvartsfinalserien med 2–1 i matcher. Men mycket av snacket efteråt handlade om Färjestads finländare Antti Tyrväinen, såväl i lokalpressen, kvällstidningarna som i tv-sändningen.

Tyrväinen bötfälldes för en filmning redan i SHL:s sista grundserieomgång och mot Luleå på måndagskvällen blev han anklagad för samma sak.

Luleås målvakt Joel Lassinantti fällde Tyrväinen och åkte ut två minuter för trippning, men tv-repriserna gav en annan bild av situationen.

– Solklar filmning, det är så jäkla smutsigt och illa. Det är förkastligt, sade tv-experten Sanny Lindström i C More.

– Vad händer nu med Tyrväinen, värvad som en tuff spelare, tror ni han kommer få någon enda utvisning med sig resten av slutspelet nu? Nej, alla domare kommer veta om det här. Helt idiotiskt, dundrade Lindström.

"Måste dra i gång motorsågen"

Expressens hockeykrönikör Mattias Ek ägnar också stora delar av sin kolumn åt Antti Tyrväinen, som han utan omsvep kallar för en ”fuskande filmare”.

”Man blir ju förbannad, och måste få dra i gång den där motorsågen, när den ökände busen Antti Tyrväinen fått för sig att det är okej att filma till sig fördelar i SHL”, skriver Ek.

”Jag hoppas att Tyrväinen får dubbla böter, 10 000 kronor. Det märkliga är att en av anledningarna till att han flyttade från Ilves till Färjestad var att böterna hemma i Finland började svida...” konstaterar Ek.

"Ramlade på mina egna fötter"

Tyrväinen lämnade Ilves och ligan i Finland i december efter att han bestraffats med en nio matcher lång avstängning för en ful tackling mot Tapparas Kristian Kuusela. Med den avstängningen följde ett lönebortfall på uppskattningsvis 15 000 euro.

Antti Tyrväinen själv kommenterade också incidenten mot Luleå för Aftonbladet.

– Jag filmade inte. Blir jag fälld tänker jag inte betala det. Aldrig. Inte en chans. Jag trodde jag ramlade på mina egna fötter, jag visste inte ens att målvakten rörde mig. Jag krånglade till det med mina ben, sade Tyrväinen till tidningen.

Diskussion om artikeln