Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaelev: ”Har varit sjuk i två månader”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Lovisa gymnasium
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Gymnasieelev Emma-Lotta Orava hör till dem som fick besöka hälsocentralen på måndagen. Tjugo minuter efter att hon kom till Lovisa gymnasium började det klia i halsen och hon fick svårt att andas.

Eleverna återvände till Lovisa gymnasium på måndagen. Skolan var stängd i torsdags och fredags medan man försökte förbättra inneluften genom att städa lokalerna.

Skoldagen fick ändå avbrytas då flera elever fick akuta reaktioner av inneluften och fick uppsöka hälsocentralen.

En av dem är Emma-Lotta Orava.

– Jag kom till skolan och det första jag såg var en flicka som satt på bänken och skulle fara till hälsocentralen eftersom hon mådde så dåligt.

Själv hann Emma-Lotta vara i skolan i ungefär tjugo minuter innan hon kände att det började klia i halsen och i ögonen, och att hon fick svårt att andas.

Det var bara att gå till hälsosystern som sedan skickade henne vidare till hälsocentralen.

– Där var den skoldagen.

Har inte blivit frisk

Emma-Lotta säger att hon inte hör till de elever som har haft de värsta symtomen, i och med att hon inte har exempelvis astma.

– Men jag har ju nog funderat på saken eftersom jag har varit sjuk i två månader utan att det har blivit bättre. Det är bättre på veckoslutet men sedan blir det värre igen.

Hon berättar att hon är överkänslig för vad det än är som finns i luften i gymnasiebyggnaden.

– Så nu äter jag mediciner i en månad igen. Det är inte så jätteroligt, men vad kan man.

Trötthet och hosta

Ett av samtalsämnena bland Emma-Lottas Oravas kompisar har redan länge varit hur trötta de känner sig i gymnasiet och att de är tröttare i vissa klassrum än i andra.

Hon säger att det är klart att man blir trött om hjärnan inte får tillräckligt med syre.

– Man är inte heller lika koncentrerad om man måste hosta eller snyta sig hela tiden.

Lovisa gymnasium höll stängt i torsdags och fredags medan lokalerna städades. Emma-Lotta var hemma också på onsdagen.

– Jag tyckte att det inte var någon idé att sitta där och i princip inte vara med, att bara hosta och inte alls kunna koncentrera sig.

Självstudier via nätet

Medan Lovisa stad försöker hitta tillfälliga lokaler för eleverna är det självstudier som gäller.

Emma-Lotta säger att hon hade massor att göra i torsdags och fredags då hon studerade hemma.

Hon spenderade så gott som hela dagen framför datorn och jobbade i en molntjänst på nätet där lärarna ser alla dokument.

– I går skickade jag faktiskt bildbevis på att jag har gjort mina uppgifter åt min lärare via Whatsapp, och det var nog första gången. Det finns inte något annat val än att skicka meddelanden fram och tillbaka.

Behöver tillräckligt med utrymme

Då det kommer till de tillfälliga lokalerna skulle Emma-Lotta helst vilja att eleverna flyttas till en plats som är lättåtkomlig och där det går att koncentrera sig på sina studier.

Förslag som har kastats fram är Traditionscentrum Kuggom och hamnhuset i Valkom. Emma-Lotta själv skulle föreslå Valkom kvartersskola som ännu inte har sålts.

Dessutom hoppas hon att det ska finnas tillräckligt med utrymme vart än eleverna skickas.

Jag hoppas att vi inte alla trängs in i finska skolan eller Generalshagens skola. Det blir trångt och jag skulle kanske känna mig som om jag var i vägen.

Emma-Lotta Orava

En annan fråga är hur skjutsarna ska ordnas, speciellt för de elever som inte bor i centrum.

– Jag bor i princip i Lovisa centrum och har inte så svårt att hitta, men jag vet inte hur det blir för andra, säger Emma-Lotta Orava.

Diskussion om artikeln