Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bryssel vaknar till liv igen efter attackerna

Från 2016
Uppdaterad 22.03.2016 20:19.
Belgiska soldater i centrum av Bryssel den 22 mars 2016.
Bildtext Passagerare och flygfältspersonal evakueras från flygplatsen Zaventem.
Bild: EPA/MARCEL VAN HOORN

Islamiska staten IS har tagit på sig skulden för attackerna i Bryssel i dag. Sammanlagt 34 människor dödades och över 200 skadades. Bryssels borgmästare uppger att 20 människor dödades och 106 skadades - av dem 17 allvarligt - i metroexplosionen. På flygplatsen dödades minst 14 människor.

Tre finländare har skadats lindrigt i attackerna.

Polisen efterlyser en man som misstänks för inblandning i attacken på flygplatsen. Det har publicerats ett foto av mannen där man ser honom med en bagagekärra på flygplatsen.

Läs också vår liverapportering kring attackerna tidigare idag.

Åtminstone två bomber detonerade i avgångshallen på flygplatsen Zaventem i morse. Bomberna detonerade intill American Airlines kundtjänst. En tredje bomb hittades av säkerhetsstyrkor och detonerades på ett kontrollerat sätt.

Människor lämnar flygplatsen Zaventem i Bryssel.
Bildtext Flygplatsen Zaventem evakuerades snabbt efter explosionerna. All trafik till fältet har dirigerats om till andra närliggande större flygfält.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Flygplatsen evakuerades snabbt efter explosionerna. Flygplatsen kommer att vara stängd åtminstone hela onsdagen.

Nyhetsvideor: Kaos på flygplatsen i Bryssel efter explosionerna - Spela upp på Arenan

Finländare skadade

Tre finländare har skadats lindrigt i attackerna, uppger det finländska Utrikesministeriet. De skadade har fått vård och deras skador är lindriga. Två av dem skadades vid flygplatsen och en vid metrostationen.

Ministeriets krisjour har fått en hel del samtal under dagen. Ungefär 300 finländare har gjort en reseanmälan till ministeriet om att de befinner sig i Bryssel och man har varit i kontakt med dem. Främst har man använt sig av textmeddelanden och sociala medier eftersom telefonnätet tidvis har varit överbelastat.

Utrikesministeriet har i dag uppdaterat sitt resemeddelande för Belgien.

Det bor omkring 2 000 finländare i Bryssel.

Takplattorna ligger på golvet på flygplatsen i Bryssel - Spela upp på Arenan

Kort efter explosionerna på flygplatsen detonerade en bomb på metrostationen Maelbek, som ligger nära EU:s institutioner i centrum av Bryssel. Bomben uppges ha exploderat inne i ett metrotåg som precis hade nått perrongen.

Bomben detonerade mitt i rusningstrafiken och metrostationen var fylld med människor då explosionen ägde rum.

Passagerare lämnar metron efter attack i Bryssel.
Bildtext Passagerare lämnar metron.
Bild: Reuters-tv
Metropassagerarna förhöll sig lugna - Spela upp på Arenan
Metro evakueras efter terrordåd - Spela upp på Arenan
Karta över Bryssel.
Bildtext Händelseplatserna i Bryssel.
Bild: Yle

Fler bomber som inte hade detonerat har hittats på flygplatsen senare under dagen.

Polisen har också hittat ett gevär av typen Kalashnikov invid en död attentatsman vid flygplatsen, rapporterar den belgiska radion. Vidare rapporteras det om att polisen påträffat ett bombbälte på flygplatsen.

Högsta terrorberedskap

Belgiska myndigheter höjde under dagen beredskapsnivån till högsta möjliga. Stora mängder poliser har kallats in och hundratals soldater har skickats som förstärkning till Bryssel. Massvis med annan myndighetspersonal har mobiliserats.

Så gott som alla allmänna färdmedel stod stilla på dagen. Bryssel försattes i praktiken i undantagstillstånd och de belgiska gränsövergångarna stängdes.

Tågstationerna öppnade igen vid 17-tiden finsk tid så att pendlare kunde ta sig hem. Stationerna bevakas av hundratals soldater.

Kriscentralen i Bryssel meddelade också på eftermiddagen att folk nu kan börja röra sig i staden igen.

Säkerhetsåtgärder vid viktig infrastruktur, bland annat vid de belgiska kärnkraftsverken trappades upp tidigare under dagen. Kärnkraftverket Tihange evakuerades delvis.

Flygplatser, större tågstationer, Bryssels metro och busstationer stängdes under dagen. Kommunikationen har försvårats av att telefon- och datanätverk har varit överbelastade. Också Eurostar-tågen mellan Bryssel och London ställdes in.

EU-institutionerna uppmanade under dagen sin personal att stanna hemma eller inomhus på sina arbetsplatser Också många andra arbetsgivare uppmanade sin personal att inte bege sig ut.

Koordinerad attack - IS tar på sig skulden

Islamiska staten IS har tagit på sig skulden för attackerna och hotar i ett meddelande nu Europa med "svarta dagar". Enligt IS är orsaken till attackerna den fientlighet som finns mot terrororganisationen.

Experter spekulerar också i att det kan ha varit fråga om en hämndattack för gripandet av Salah Abdeslam, en av gärningsmännen bakom angreppet i Paris i november.

Misstänkta för terrorattackerna i Bryssel.
Bildtext En övervakningskamera fångade tre män på bild misstänkta för attacken på flygplatsen i Bryssel. Två av dem tros vara självmordsbombare.
Bild: E-PRESS PHOTO.COM / All Over Press

Abdeslam greps i lördags av belgisk polis. Enligt experter kan dagens attack ha varit planerad på förhand och flyttad på grund av gripandet. Inga av de uppgifterna har bekräftats.

Belgiska myndigheter har sedan Parisattackerna jagat människor med kopplingar till dådet och har på sistone gripit tiotals människor i samband med utredningarna.

Belgien har utlyst tre dagars landssorg. EU-ledare har i ett gemensamt uttalande konstaterat att attackerna stärker viljan att försvara de europeiska värderingarna.

EU:s utrikespolitiska representant  Federica Mogherini på en presskonferens då hon fått nyheten om terrordåden i Bryssel.
Bildtext EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini på en presskonferens då hon fått nyheten om terrordåden i Bryssel.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH
Det utbröt panik - Spela upp på Arenan
Ögonvittne: Vi ville bara långt bort - Spela upp på Arenan

"Människor greps av panik"

Enligt ett ögonvittne som det belgiska mediebolaget har intervjuat var explosionerna på flygplatsen kraftiga. Polis och soldater kommenderade människor att springa iväg.

- Efter explosionerna uppstod det nog panik. Människorna visste inte vart de skulle gå. De försökte ta sig ut från flygplatsbyggnaden.

Polis och militär dirigerade folk på flygplatsen.

- De sade åt oss: Spring ut, ut, ut ... snabbt, snabbt ... ge er iväg, lämna bagaget - det är inte viktigt - fortsätt ... spring, spring ...

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Ögonvittne beskriver paniken på flygplatsen i Bryssel. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Videointervju på franska (BERTBF/EBU)