Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Jag vill återställa Fabergés arv”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Andrej Ananov i St:Petersburg tillverkar Fabergéägg enligt gammal tradition
Bild: Anders Mård/Yle

Traditionen med de världsberömda fabergéäggen försvann efter revolutionen 1917. Men i Fabergés gamla hemstad S:t Petersburg gör en rysk juvelerare sitt yttersta för att hålla traditionen med de juvelprydda påskäggen vid liv.

70-årige Andrej Ananov var med all sannolikhet Sovjetunionens första illegala juvelerare. Under kommunisttiden var det förbjudet för privatpersoner att tillverka nåt av guld och silver.

Men Ananov struntade i kommunisternas förbud. Redan på 1970-talet hade han en fix idé. Han ville fortsätta Fabergés gamla tradition. Juvelerarkonsten lärde han sig på egen hand. För till utbildningen är han teaterregissör.

Avslöjande baksida - Spela upp på Arenan

– Gamla mästare brukade säga att avigsidan på ett smycke avslöjar kvaliteten på juvelerarens arbete, säger Ananov. Mästarna sa att framsidan förstås måste vara vacker, men när vi ser på baksidan upptäcker vi själva tillverkningskulturen och hantverket.

Datorer bannlysta

Ananov gjorde också historia som Rysslands första privata juvelerarfirma. En licens som han lyckades få redan 1993.

Firman hade länge sin butik på S:t Petersburgs huvudgata Nevskij prospekt. Men för några år sen byggde han sig en ny verkstad och butik strax utanför centrum.

– Jag har en svaghet för slott och därför påminner också den här byggnaden om en medeltida fästning, säger Ananov när han tar emot i verkstan uppe på andra våningen.

I verkstaden sitter ett dussin hantverkare och tillverkar smycken. Och dyrbara presenter på beställning. All utrustning verkar gammalmodig. Ananov är ingen vän av datorer och modern teknik. Han tror mest på det gamla hantverket och metoder från 1800-talet.

– Händerna är juvelerarens främsta verktyg, säger han. Vår teknik och utrustning får inte vara modernare eller bättre, utan måste vara likadan som på Fabergés tid.

Billig imitatör

Ananov tillverkar helst dyrbara påskägg i Fabergés tradition. Hans kritiker menar att han bara är en kitschig imitatör. Men enligt Ananov själv följer han bara en klassisk petersburgsk stil.

Ägget heter "Romanovfamiljen-400 år" - Spela upp på Arenan

– Jag och Fabergé föddes i samma stad, säger han. Vi har gått på samma gator, beundrat samma skulpturer och byggnader. Och vi har båda blivit inspirerade av stadens klassiska arv.

När det gäller påskäggen har Ananov utvecklat en egen mer religiös serie med berömda ryska kyrkor, men även moskéer.

Kräver ideologi

Framtiden för juvelerarfirman Ananov är oklar. Ingen av hans fyra döttrar vill fortsätta arvet. Helst skulle han se att hela samlingen köps upp för att visas på museum. Prislappen är fem miljoner euro.

Ananov klagar på att dagens generation inte har det 30 år långa tålamod som krävs för att bli en juvelerarmästare, istället vill alla bara förtjäna snabba pengar. Dessutom har folk ingen ideologi.

Vill återställa det förlorade - Spela upp på Arenan

– Min ideologi är att som juvelerare återställa det förlorade, säger han. En lära som man förresten bra kan både leva med och arbeta med.

– Om du saknar en formulering som förklarar din väg här på jorden är det svårt att leva. Nåt som gäller inte enbart i själva juvelerarkonsten, utan allmänt taget här i livet.

Diskussion om artikeln