Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Höjd övervakning på Helsingfors-Vanda - inget direkt hot finns

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Check-in area 200
Bildtext Man har höjt övervakningen på Helsingfors-Vanda flygplats till följd av explosionerna i Bryssel.
Bild: Finavia

Det är fortfarande tryggt att flyga från Helsingfors-Vanda flygplats, meddelar man från Finavia.

Chefen för Finavias riskhanteringsenhet, Juha-Pekka Pystynen, meddelar att det inte finns ett förhöjt hot mot Helsingfors-Vanda flygplats.

- Precis som skyddspolisen och andra myndigheter säger, så innebär det här [explosionerna i Bryssel] inget direkt hot mot Finland.

Däremot har man höjt säkerheten på och utanför flygplatsen. Allt övervakas så att det går enligt flygplatsens regler. Man ser till exempel till att det inte finns övergivet bagage och att alla parkeringar fungerar enligt gällande praxis.

Explosionen på flygplatsen i Bryssel ska ha hänt vid check-in-området. Hur garanterar man resenärers säkerhet före säkerhetskontrollen?

- Precis som i samhället i övrigt. I normala fall skiljer sig inte flygplatsen från någon annan samlingsplats, vore det sedan järnvägsstationen, bussterminalen, salutorget eller en ishall, säger Pystynen.

Min personliga åsikt är att det hot som finns i Centraleuropa inte är bundet till form av transportmedel, i det här fallet flygtrafik, utan till ställen där det rör sig mycket folk.

Juha-Pekka Pystynen

När det uppkommer något onormalt eller direkt hotande, mot flygplatsen eller -trafiken, gör Finavia tillsammans med polismyndigheterna en analys av situatioinen. På basis av analysen avgör trafiksäkerhetsverket och polisen vilka åtgärder man vidtar.

- I det här fallet är den första åtgärden att förhöja övervakningen, även om inget direkt hot skulle finnas. På så sätt kan situationer som avviker från det normala upptäckas.

Är det skäl att vara rädd för att flyga från Finland?

- Nej det är det inte. Min personliga åsikt är att det hot som finns i Centraleuropa inte är bundet till form av transportmedel, i det här fallet flygtrafik, utan till ställen där det rör sig mycket folk. Det baserar jag på att det förutom på flygplatsen exploderade på metrostationer, säger Pystynen.

Diskussion om artikeln