Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med kyrkan som konsertsal

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 13:36.
Peter Hilli framför orgelfasaden i Berghälls kyrka
Bildtext Peter Hilli framför orgelfasaden i Berghälls kyrka
Bild: Pekka Vasantola, Kirkko soikoon

Organisten, kantorn och tonsättaren Peter Hilli fyller 60 år den 17 maj. Sitt förestående jubileum firade han med en kompositionskonsert i Berghälls kyrka den 13 mars inom ramen för cityfestivalen Klang i kyrkan - Kirkko soikoon.

Hilli tillhör den skara tonsättare som äger ett stort hantverkskunnande som han använder för att berika litteraturen med kyrkomusik som uppförs utan större åthävor. Repertoaren består av verk för kör, orgel men också instrumentalmusik i allmänhet, närmast kammarmusik.

Till vardags tjänstgör Peter Hilli vid Petrus församling i Helsingfors som kantororganist. Han har spelat orgel och skött musiken vid gudstjänster och allehanda förrättningar sedan 1981.

Som motvikt till bestyret med att organisera och leda församlingens musikliv har Hilli ägnat sig åt komposition. På frågan hur han i första hand vill profilera sig svarar Hilli ändå tveklöst “tonsättare”.

- Jag inledde kompositionsstudierna i hemstaden Karleby under ledning av min pianolärare Erik Fordell. Det skedde redan under tidigt 70-tal, och de fortsatta studierna vid Sibelius-Akademin bedrevs i första hand som kompositionsstuderande, inte som kyrkomusiker, menar Hilli.

Efter Fordell stötte Hilli på Lars Karlsson som var assisterande lärare för de svenskspråkiga studenterna på musikhögskolan. Karlsson uppmuntrade Hilli att söka in på teorilärarutbildningen. Senare sökte sig Hilli ännu till Einojuhani Rautavaara som bl.a. lärde Hilli att skriva seriellt, med hjälp av 12-tonsteknik.

Peter Hillis musik är likväl helt tonal, dvs. bunden till ett harmoniskt fundament med dur- och mollklanger.

- I synnerhet körverken måste hålla sig till klara tonala strukturer, annars klarar en amatörkör inte av det, särsklit om det ingår för mycket kromatik, säger Hilli.

Som musiker har Hilli vid sidan av kantorsjobbet lett blandade körer, vid Föreningen Brage och Gammelstadens UF i Helsingfors. Och strax efter sina studier skötte Hilli jobbet som lärare i musikens teori i några års tid vid Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo.

Samarbete med Lars Huldén

För att producera kompositionskonserten fick Hilli ta ledigt från jobbet på hösten 2015 och skriva färdigt de verk som var i vardande. Konsertens slutnummer var tillika karriärens höjdpunkt, en kantat för två solister, blandad kör och orgel, Mariamusik.

- Jag tog kontakt med Lars Huldén i början av år 2015 och undrade om han skulle vara intresserad av att skriva en reflekterande tilläggstext till bebådelsen i Lukasevangeliet och Marias lovsång. Huldén tackade ja och bara några dagar senare kom texten per e-post. Jobbet med Mariamusik inleddes i september och kantaten blev färdig på nyårsdagen 2016.

Peter Hilli ville haka på festivalen Klang i kyrkan för att få en plattform för sin musik i dess givna miljö. Festivalen, som fyllde 20 år i år, och dess konstnärlige ledare Jukka Ahokas var genast med på noterna.

Orderboken är för tillfället tom, men Peter Hilli planerar hela tiden på nya kompositioner.

- Kantorsjobbet är ganska lämpligt att kombinera med kompositionsarbete. Man kan arbeta rätt fritt bara man håller fast vid förrättningarna, mässorna och församlingens musikliv. Dessutom håller man sig i gång som musiker, vilket är viktigt för en tonsättare, slår Peter Hilli fast.

Konserten med Peter Hillis kompositionskonsert från den 13 mars sänds i Radio Vega under stilla veckan, på tisdag 22.3 kl. 21.05, repris på skärtorsdagen 24.3 kl. 22.15. Efter det kan man höra konserten på Arenan i 30 dagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln