Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inför fotbollsligan 2016: IFK Mariehamn – kontinuitet utan Pekka Lyyski

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Jani Lyyski är kapten för IFK Mariehamn.
Bildtext Pekka Lyyskis son Jani är kapten för IFK Mariehamn.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag – från botten till toppen – inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar IFK Mariehamn på sjunde plats.

Säsongen 2016 blir den tolfte i fotbollsligan för IFK Mariehamn – och den första utan Pekka Lyyski som chefstränare.

Frågetecknen kring laget kunde ändå vara betydligt större än vad de är. Lagets spelarmaterial är nästan samma som ifjol. Med Jani Lyyski som kapten kan laget känna sig mentalt tryggt.

Att tappa Petteri Forsell är ett stort avbräck för vilket ligalag som helst, men IFK klarade sig hyfsat utan honom också ifjol. Forsell medverkade endast i 17 av 33 ligamatcher.

Fotbollsligans övre mellanskikt kommer att bli jämnt och lagen mellan placeringarna tre och sju kan sluta poängmässigt väldigt nära varandra.

IFK:s matcher brukar ofta sluta oavgjort. Ifall laget kan vända flera av de här matcherna till segrar kan placeringen bli bättre än ifjol.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
7:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

IFK i fotbollsligan på 2010-talet

2010: 12
2011: 7
2012: 4
2013: 4
2014: 5
2015: 6

Mästerskap
Inga - bästa placering 4:e (2009, 2012, 2013)

Tränare
Peter Lundberg och Kari Virtanen (första säsongen)

Bästa målskytt ifjol
8 mål - Dever Orgill

Nya spelare i laget
Gabriel Petrovic (Brommapojkarna, Sverige), Craig Wright (Jomala IK)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Duarte Tammilehto (FC Lahti), Petteri Forsell (Miedz Legnica, Polen)

IFK Mariehamns supportrar i Helsingfors år 2015.
Bildtext IFK Mariehamns supportrar ska åka till Helsingfors för ligapremiären den andra april.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Supporterintervju

Supporter David Jansson från IFK Mariehamns Green Mean Machine, vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

  • Dever Orgill och Diego Assis. Orgill speciellt hoppas jag riktigt mycket på i år. Han är en riktigt bra målskytt och han fick förra säsongen lite förstörd på grund av skador. Han skadade sig i en träningsmatch mot Gävle, så nu är han borta i några veckor. Hoppas han sedan får hållas frisk och hel.

Vem slår igenom i ert lag år?

  • Thomas Mäkinen (19 år) kan slå igenom bara han får speltid i år. Det han har visat upp hittills i Ligacupen och träningsmatcherna så ser det riktigt bra ut. Han är trygg med bollen och stabil för att vara så ung som han är. Han har ju spelat väldigt många landskamper i sin åldersgrupp under de senaste två åren.

Vem är ligans mest sevärda spelare – utanför IFK Mariehamn?

  • SJK gjorde ju en liten värvning med Abdoulaye Meite som har spelat i Honka tidigare. Han kan bli intressant. Han har ju tiotals matcher i Premier League också.

Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

  • Jag måste väl nästan säga HIFK. Som supporter har man velat ha "hifki" med i ligan för de hör hemma där – speciellt deras supportrar.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

  • Vi har ganska ofta Åbolagen och Helsingforslagen som kommer in med ganska mycket folk till Åland. Lagen uppifrån ser man inte så mycket av för det är sällan det kommer några supportrar till Åland. Så jag vet inte riktigt vad jag ska säga på den fronten.

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

  • Jag måste säga våra Kristi flygare-matcher i Helsingfors som vi har haft. Vi har kommit allt mellan 400–600 personer. Nu i år blev det ingen sådan men däremot är premiären mot HJK på en lördag den andra april. Vi har ordnat en resa dit och hoppas få med en 300–400 i alla fall.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

  • Kotka har väl inte varit så jävla roligt någon gång när vi har varit där. Ganska dåligt bemötande har vi fått också. Det var jag och Inger som är i 45-års åldern ungefär. Jag undrar om vi såg farliga ut för vart vi än rörde oss i närheten av och på arenan så hade vi typ fem poliser och tre ordningsvakter som följde oss vart vi än gick.

    Owe Sjöblom som kommenterade för radion tyckte det såg ganska roligt ut när det var tre gånger fler poliser och säkerhetsvakter i supportersektionen än vad det var supportrar.