Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera Sonera-företagskunder kan inte ringa

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 08:23.
Smarttelefon
Bild: Creative Commons / Niek Verlaan

Problem i teleoperatören Soneras mobilnät gör att många företagskunder inte kan ringa. Dessutom har Soneras webbplats kraschat flera gånger under eftermiddagen.

Felet började kl. 12.55 och inverkar bland annat på de företagskunder som jobbar för kommuner. De kan inte ringa med sina företagsmobiler, och troligen kan man inte heller ringa dem.

Också flera andra företag och organisationer tros vara drabbade.

I tillägg har vissa kommunala telefontjänster, bland annat inom social- och hälsovården, informerat på nätet om att man inte kan ringa dem på grund av tekniska problem hos Sonera.

Dessutom har Soneras webbplats varit nere stora delar av eftermiddagen. De som har försökt gå in på sajten har oftast mötts av ett felmeddelande (error 503).

Sonera
Bildtext Sonera.fi under tisdagen.
Bild: Skärmdump / sonera.fi

Teleoperatören vet inte ännu i det här skedet vad felen beror på, och kan därför inte heller säga hur länge det räcker att fixa dem.

- De kan till exempel bero på ett söndrigt nätverkskort, men vi vet inte än, spekulerar kommunikationschef Tatu Tuominen.

Han betonar ändå att det inte finns någon koppling till den it-attack som drabbade Försvarsministeriet på tisdagseftermiddagen, trots att problemen började ungefär samtidigt.

Felet åtgärdat under natten

Sonera meddelade på onsdag morgon på Twitter att problemen åtgärdats under natten och att allt fungerar som normalt igen.

Artikeln uppdaterades 23.3.2016 klockan 8.22 med Soneras tweet om att problemen åtgärdats.

Diskussion om artikeln