Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

PR-seger på Kuba för Barack Obama

Från 2016
Barack Obama och Michelle Obama lämnar Kuba.
Bildtext Barack och Michelle Obama lämnar Kuba.
Bild: EPA/ORLANDO BARRIA

President Barack Obamas statsbesök på Kuba är över. Det är mycket möjligt att historieböckerna kommer att karakterisera det historiska besöket som en succé.

Det kubanska folket omfamnade den amerikanska presidenten under hans vistelse i Havanna. Hans popularitet bland kubanerna var nästan handgriplig.

Ett bevis på det såg man på tisdagen i samband med baseballmatchen mellan det kubanska landslaget och det amerikanska proffslaget Tampa Rays.

Baseball är Kubas nationalsport och matchen var en enorm händelse, men den stora stjärnan var Obama. Då han lämnade arenan ungefär halvvägs in i matchen följde många kubaner hans exempel.

Barack Obama på baseballmatch på Kuba.
Bildtext Obama på baseballmatch.
Bild: EPA/Alejandro Ernesto

Irreversibel kursändring av Obama?

Obamas statsbesök var en milstolpe i relationen mellan USA och Kuba. Den relationen har blivit allt bättre sedan USA och Kuba för ett drygt år sedan återupprättade diplomatiska förbindelser och Obamas stora mål är att den kursändring han gjort inte går att rucka på då han lämnar Vita Huset i januari.

Inför sitt statsbesök på Kuba sade Obama i en intervju för tv-kanalen ABC att Kuba kommer att förändras. Men det kommer inte att ske över en natt.

Mycket tyder på att han har rätt. Framför allt yngre kubaner suktar desperat efter möjligheter till ett bättre liv. Och den drivkraften kommer sannolikt att leda till att Kuba kommer att förändras.

- Kuba och USA jobbar på att komma fram till överenskommelser som gynnar alla. Om amerikanska företag tillåts investera här i Kuba skulle allt bli bättre, säger Germis Arredondo till Yle Nyheter.

Obamas tal jämförs med Reagans klassiker

Under sitt tal till det kubanska folket räckte Obama en försoningens hand då han konstaterade att USA och Kuba är som bröder som har fjärmats från varandra.

Kubaner tittar på USA:s president Barack Obamas tal.
Bildtext Kubaner tittar på Obamas tv-tal.
Bild: EPA/ORLANDO BARRIA

Många har redan dragit paralleller mellan Obamas tal och det tal som Ronald Reagan levererade år 1987 i Berlin. Då uppmanade Reagan den sovjetiske ledaren Mihail Gorbatjov att riva Berlinmuren.

- Många föreslog att jag borde be det kubanska folket att riva ner någonting. I stället vädjar jag till de yngre kubanerna att bygga upp någonting nytt, sade Obama.

Ekonomin det stora orosmomentet för unga kubaner

Adrian Romero Arredondo, en 22-årig universitetsstuderande i Havanna, lyser upp då jag ber honom kommentera Obamas tal. Han är närmast lyrisk och beskriver det som både inspirerande och hoppingivande.

- Jag tror innerligt på att Obama vill göra kubanernas liv bättre. Kuba är i behov av förändringar, framför allt inom den ekonomiska sektorn. Vi måste få större möjligheter att driva företag som i sin tur kan skapa arbetsplatser.

- Som Obama sade: Kubanerna är smarta och kreativa. Får vi chansen så kan vi förbättra det här landet, säger han.

Motsättningarnas tid förbi?

De stora motsättningarnas tid mellan USA och Kuba är sannolikt förbi. President Obamas besök till Kuba var ett stort steg mot normala förbindelser länderna emellan. Inte minst för att en förändring stöds av de flesta parter.

En färsk undersökning visar att en majoritet av amerikanerna ställer sig positivt till USA:s närmande till Kuba. Också en stor del av exilkubanerna välkomnar den nya policyn.

Att många kubaner är redo att glömma gammalt groll råder det inget tvivel om. Då Barack Obama år 2008 kandiderade för presidentposten år 2008 var ”change”, förändring, hans stora ledord.

USA har visat sig vara ett svårt land att förändra. Men det är mycket möjligt att hans charmoffensiv leder till en förändring på Kuba. Men den förändring lär inte ske i första taget.

Diskussion om artikeln