Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bryssel vaknar till en dag efter terrordåden

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 07:18.
Place de la Bourse i Bryssel efter terrorattackerna i staden den 22.3.2016.
Bildtext Place de la Bourse i centrala Bryssel efter terrorattackerna.
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Europa vaknar upp till en morgon efter terrorattackerna i Bryssel som krävt fler än 30 människoliv. Jakten på personer som misstänks ha en koppling till dåden har fortsatt under natten till onsdagen.

Under kvällen och natten har polisen genomfört flera polisoperationer och jakten på den tredje misstänkta gärningsmannen vid flygplatsen Zaventem har gått vidare.

Belgisk polis gick ut med en efterlysning av en av personerna som syns på de övervakningsbilder som släpptes på tisdagen. Under natten publicerade polisen ytterligare bilder på den misstänkta tredje gärningsmannen.

På bilderna syns tre män med resväskor på flygplatsen Zaventem innan explosionerna. Enligt lokala myndigheter ska männen ha haft bomberna i väskorna och ska ha anlänt till flygplatsen i en taxi.

Misstänkta terrorister i Bryssel 22.3.2016.
Bildtext Misstänkta terrorister på flygplatsen Zaventem.
Bild: All Over Press

En av männen ska inte ha detonerat bomben han hade med sig utan flytt från platsen. Polisens bombexperter hittade ett Kalashnikov-automatgevär och en bomb som inte detonerat i samband med undersökningar på Zaventem.

På tisdagen meddelade belgiska myndigheter att man hittat kemiska produkter, en bomb fylld med spikar och en IS-flagga i en räd i området Schaerbeek i norra Bryssel.

Belgiska polisens räd i Schaerbeek avslutades strax efter klockan ett natten mot onsdagen. Knappt 100 personer som bor i området och som evakuerades i samband med insatsen hade förberett sig på att övernatta i en sporthall i närheten.

Fler än 30 döda

Fler än 30 människor dödades i de två attackerna mot avgångsterminalen på flygplatsen Zaventem och i metron i Bryssel. Enligt de färskaste uppgifterna skulle det röra sig om 34 dödsoffer.

Omkring 200 människor skadades i raden av terrordåd. Flera av de skadade har mycket allvarliga skador, uppger sjukhuskällor.

En landssorg har utlysts i Belgien i tre dagar och klockan 12 på onsdag kommer en tyst minut att hållas.

Terrornätverket IS har tagit på sig attackerna.

Ministermöte på torsdagen

EU:s ordförandeland Nederländerna har på Belgiens begäran kallat till ett extra insatt ministermöte för justitie- och inrikesministrar med anledning av terrorattackerna. Mötet kan möjligen inledas redan på torsdagen, meddelade Nederländernas justitieminister på Twitter.

Sympatiyttringar över Bryssel och Belgien har skådats på flera håll i världen.

Eiffeltornet i Belgiens färger den 22.3.32016.
Bildtext Eiffeltornet
Bild: EPA/IAN LANGSDON EPA/IAN LANGSDON

Eiffeltornet i det tidigare terrordrabbade Paris lystes upp i den belgiska flaggans färger på tisdag kväll.

På sociala medier har det också förekommit mycket sympatiyttringar.

Trafiken kommer igång – flygplatsen stängd

De senaste attackerna lamslog miljonstaden och EU:s administrativa hjärta. Hela kollektivtrafiken i staden stannade och människor uppmanades att stanna hemma i mån av möjlighet.

Delar av metronätet i Bryssel kommer att öppnas för trafik nu på onsdagsmorgonen. Belgiska medier rapporterar också att flygplatsen Zaventem kommer att förbli stängd även i dag.

Diskussion om artikeln