Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daniel Olin: Ilska och otrygghet i Belgien

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Place de la Bourse efter terrorattackerna i Bryssel 22.3.2016.
Bild: EPA/FEFDERICO GAMBARINI

Ett dygn efter terrordåden frågar sig Brysselbor hur attackerna kunde ske. Många vaknar också upp till en känsla av otrygghet, säger Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin som följde med händelserna på plats i Bryssel hela tisdagen.

– Det är en väldigt, väldigt speciell morgon. Många vaknar upp i stor sorg och med stor ilska. Men även med en känsla av otrygghet. Här slog man till mot centrala platser, till exempel metron som många är tvungna att använda för att ta sig till jobbet, säger Daniel Olin.

Belgisk polis fortsatte under natten jakten på personer med koppling till terrordåden. Flera polisräder genomfördes i stadsdelen Schaerbeek i norra Bryssel.

En tredje man som misstänks vara en av de tre bombmännen på flygplatsen Zaventem var på onsdag morgon fortfarande på fri fot. Daniel Olin säger att ljudet av polissirener och helikopterpropellrar ljöd i staden ännu sent på tisdag kväll.

– Nu försöker man hitta det här terrornätverket. Det var frågan om ett nytt nätverk och det kan ha varit ett mycket större nätverk än vad man tidigare trott.

Vid middagstid lokal tid hölls det en tyst minut i Bryssel. Videon är filmad av Daniel Olin.

Tyst minut i Bryssel - Spela upp på Arenan

Men det är framför allt sorgen och ilskan som syns i de belgiska medierna.

– Man frågar sig också hur det här kunde hända. Det kanske inte heller var helt oväntat eftersom man har vetat om att det funnits en hotbild mot Bryssel.

Olin säger att många nu funderar över hur stora brister det egentligen finns inom det belgiska polisväsendet. Polisen i Belgien har också tidigare kritiserats i samband med utredningar gällande terrorism och extremism.

Alla som ska ner i Bryssels metro visiteras på onsdagen den 23 mars 2016.
Bildtext Alla som skulle ner i Bryssels metro visiterades på onsdagen.
Bild: Yle / Daniel Olin
Visiteringar utanför Bryssels metro på onsdagen.
Bild: Yle / Daniel Olin