Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Yoga på dagis är populärt

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 09:52.
Eva-Lotta Backman-Winquist
Bildtext Eva-Lotta Backman-Winquist
Bild: FSI

Under de 25 år som jag har arbetet med barn och rörelse har jag kunnat konstatera att barnen blivit både svagare och styvare. Rörelse, spring och hopp finns i många barns vardag, men flexibilitet och mjukhet uteblir.

Från min pilotgrupp, kan jag konstatera att barnens kroppsmedvetenhet blivit bättre, och det finns styrka och stabilitet.

Små barn är mjuka och flexibla i kroppen men saknar styrka. Många barn idag har svaga rygg- och magmuskler och styva nackar. Genom barnyogan har vi tränat kroppen fysiskt så att den blir stark, smidig och balanserad. I yogan har barnen fått möta sig själva, sin kropp och sina tankar. Vi tränar med fantasins hjälp utan att jämföra eller bedöma och utan inslag av tävling och prestation.

Barnyoga är inte svårt, många enkla ställningar ger grunden för utövandet. Genom att koppla rörelserna till något djur, träd eller något annat i naturen blir det lättare för barnen att associera rörelsen till något konkret. Andningen är en väsentlig del av yogautövandet och genom att träna medveten andning ger vi kroppen och tankarna en möjlighet att vila och få ny energi. I barnyogan skall andningen vara naturlig.

Barn är nyfikna. De vill veta, men de vill också fantisera. Därför är sagor så underbara att ta till hjälp då barnens kroppar längtar efter rörelse.

Barn blir gladare och lugnare

Självklart kan inte alla yogans aspekter få utrymme i barnyogan men många av övningarna tränar koncentration, kroppsmedvetenhet och tillit. Genom att bara välja några rörelser i taget blir det lätt att fokusera enbart på de rörelserna. Under de korta yogastunderna har vi byggt yogan kring något tema. Ofta har mjukisdjur varit med och hjälpt barnen att hitta rörelserna, senare har mjukisdjuren också fått komma med i barnens lek.

Finlands Svenska idrotts barnyoga strävar till fysiskt välmående för barn. Barnyogan förverkligas av en ledare på daghem i små grupper. Barnyogan är ett kort rörlighetsinslag i vardagen. Genom att avläsa barnens välmående, planeras stunden så alla barn kan vara delaktiga.

Jag upplever att barnen är gladare och lugnare efter en yogastund och ibland har barn somnat under slut-avslappningen. Vi mår alla bra av avslappning och lugn och ro i vardagen, vi skall vara ödmjuka mot vår kropp. Den behöver vårdas och få det där lilla extra för att hela människan skall må bra.

Det är lätt med barnyoga, den kan man utföra nästan var som helst. Tillsammans inne i salen, precis före vilan efter lunchen, i solen ute på gården eller djupt inne i skogen.

Eva-Lotta Backman-Winquist
Ombudsman för barnverksamhet och motion
Finlands Svenska Idrott

Diskussion om artikeln