Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företagare och studerande förs samman på Novia i Raseborg

Från 2016
bild av den 14e Högskoledagen fotad uppifrån.
Bildtext Projektet ska sammanföra studerande med olika regionala företag.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Yrkeshögskolan Novia lanserar Startup Factory vid Campus Raseborg i Ekenäs. Företagsamhet och nytänkande är nyckelord.

Starup Factory är en slags företagskuvös som för ihop studerande med företagare. Tanken är att skapa en innovativ miljö där studerande, lärare, forskare och företagare kan arbeta tillsammans.

- Startup Factory ska bli ett ställe där våra studerande tillsammans med etablerade företagare kan jobba med utvecklingsuppdrag och starta upp egna företag, säger Eva Sandberg-Kilpi, enhetschef vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

Novia i Raseborg
Bildtext Campus Raseborg i Ekenäs ska stå värd för Startup Factory.
Bild: Yle/Minna Almark

Det är tänkt att både studerande och företag ska ha nytta av satsningen.

- Våra studerande har många fina nya idéer men behöver stöd av näringslivet. Om de får ta del av företagarnas erfarenheter så kan de kanske tillsammans komma på något helt nytt och spännande, säger Sandberg-Kilpi.

Nya företagare får hyra utrymmen

Oskar Lindström studerar byggnadsteknik på Novia i Raseborg. Som blivande ingenjör har han i samband med projektet fått vara med om att inventera ett gammalt hus på Campus Raseborg.

Huset ska senare användas som centrum för Startup Factory och studerandena får vara med om planeringsarbetet. Där kan sedan små nystartade företag hyra in sig för att få tillgång till behövlig infrastruktur.

- Vi har inventerat byggnaden invändigt och tagit reda på vilka problem som först borde åtgärdas, berättar Oskar Lindström. Han är särskilt nöjd över all den arbetserfarenhet han fått av att göra det.

Ger kontakter och erfarenhet

Lindströms studiekompis Heidi Lindstedt studerar informationsbehandling. Som blivande tradenom har hon och hennes klass arbetat med att skapa en webbplats för projektet Startup Factory.

- Jag tycker det är en jättebra idé och det är roligt att vi studerande får vara med och bygga upp det, säger Lindstedt.

Novias enhetschef i Raseborg Eva Sandberg-Kilpi
Bildtext Eva Sandberg-Kilpi hoppas kunna öppna Startup Factory år 2017.
Bild: Yle/Minna Almark

Lindstedt uppskattar särskilt att studerandena på det här sättet har en möjlighet att bekanta sig med företagslivet och skapa kontakter till företag i regionen.

- Så här kanske vi kan skapa nya företagsformer som ingen har tänkt på tidigare, säger Eva Sandberg-Kilpi, som beräknar att dörrarna till Startup Factory öppnas någon gång nästa år.

Diskussion om artikeln