Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Påskstilleben ur olika stilepoker

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 13:59.
Ett ryskt påskägg av turkost glas.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Ett påskstilleben kan bestå av olika antika och kära föremål som för tankarna till svunna tider. Pia-Maria Lehtola visar sina påskstilleben från olika stilepoker.

Min goda vän berättade för mig om sitt påskbord, som hon i år dekorerat med en egenhändigt gjord keramikfågel. Den har en krona på huvudet och två små fågelungar under sina vingars beskydd. Konstverket föreställer henne som moder till de två döttrarna. Ett påskstilleben kan symbolisera det egna livet just nu eller också en önskan om hur det kunde vara.

Bondromantik

Jag arrangerade årets påskstilleben inspirerad av ett gammalt tryck från sekelskiftet inramat i en guldram. Tavlan föreställer en liten, skönlockig flicka som matar två vita duvor. Bakgrundsfärgen är ljus turkos, en nyans som finns i flera nostalgiska påskdekorationer. På den handbroderade gamla duken vilar en antik, svensk, tvådelad äggömma i pressglas. Brevid den söta, slitna hönan står två äggkoppar med en tupp och en höna.

En tavla i bakgrunden föreställande en flicka med två vita duvor. I förgrunden två äggkoppar och en vit porslinshöna.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Fransk chateau-stil

I sovrummet stoltserar ett mäktigt franskt porslinsägg i serafimerblått dekorerat med rosafärgade rosor. Jag drömmer mig bort till franska slott när jag beundrar det. Brevid ägget har jag placerat ett hundra år gammalt hugenottkors, för att påminna om påskens budskap. Gammaldags gula narcisser pryder den antika vita spetsduken och sprider sin bedövande vårparfym när jag går förbi byrån.

Ett frasnkr porslinsägg i blått och narcisser.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
Ett antikt hugenottkors.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Brittisk stil

På vårt sommarställe har jag ett blåvitt påskstilleben. Det har sett likadant ut i snart tio år. Brittiska blåvita porslinskannor i olika storlek och ljusstakar med italienska landskapsmotiv omringar den katolska madonnastatyn. Framför henne har jag tänt ett ljus i en pärlgrå handgjord snäcka i keramik. På det gustavianska bordet finns tre silverfärgade snäckor. I den antika kristallvasen står en ensam pion från förra sommaren.

Madonnastaty och blåvitt porslin.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Rysk påsk

I salen har jag skapat ett stilleben i rysk anda. På det gräddvita porslinsskåpet har jag placerat ett jugendgrönt glasägg med ingraveringar av liljekonvaljer. Det ryska ägget imiterar ett Fabergé-ägg. Brevid ägget sitter en flicka iklädd en fransk hatt och beundrar en stor sko. Porslinsfigurinerna är på väg tillbaka i våra hem, spridande en air av lekfullhet. Brevid flickan står ett ryskt porslinsägg med roströda rosetter.

Ett grönt glasägg och en porslinsfigurin.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Diskussion om artikeln