Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lisas himmel rostar aldrig

Från 2016
Uppdaterad 30.03.2016 19:19.
Lisa Nilsson fotograferad i mars 2016
Bildtext Lisa Nilsson med några av sina många guld- och diamantskivor med Adele i bakgrunden.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Det finns skivor som rostar sönder med åren och så finns det de som får ett evigt liv. Till den senare kategorin kan man definitivt räkna Lisa Nilssons Himlen runt hörnet som utkom 1992 men som ännu räknas till en av milstolparna i svensk musikhistoria. Hennes liv har varit en berg- och dalbana men hon har hela tiden funnits där som en stor artist.

Lisas föräldrar skiljde sig då hon var fyra år och hennes pappa jobbade som organist i en församling utanför Stockholm. Vart annat veckoslut var hon hos honom.

- Det innebar ju att jag följde med honom till kyrkan på söndagar och lärde mig allt om högmässor, dop, begravningar och bröllop. Så småningom lärde jag mig noter och senare fick jag också vara med och sjunga med sopranerna trots att jag var bara 6-7 år. Vi stod ju uppe på läktaren och det var ju ingen som såg att det var en unge där, berättar Lisa och skrattar.

Himlen lindrade smärtan

Efter att ha medverkat i den svenska Melodifestivalen 1989 med låten Du så gjorde hon några skivor på engelska, men det var då hon bytte skivbolag och språk som genombrottet kom med Himlen runt hörnet som sålde hela 450 000 exemplar i Sverige. Plötsligt var Lisas namn på allas läppar.

- Då jag studerade dans så var det ju väldigt kroppsfixerat och jag kommer ju ihåg att min självbild i tonåren var ganska skör av speglarna i danssalen. Det var ofta kritik och uppmaningar typ att "du borde banta under jullovet i stället för att äta julmat". Herregud vilken dum sak att säga åt en 16-åring som älskar julmat. Det fanns så mycket tråkigt i självbilden som man med genombrottet kunde bara puff.... precis som magi, som Ankungen, som med ett trollspö slå bort det tråkiga. Plötsligt var man ursnygg och alla ville se ut som jag. Men man gör det bara en gång sedan är det bara en väg och det är ner från toppen. Det borde man också förbereda sig på.

Sjöng i riksdagen

Under åren har Lisa Nilsson blivit inbjuden att sjunga vid högtidliga tillfällen och senast var det vid den svenska riksdagens öppnande i september 2015. Men bland SD-ledamöterna såg man inte med blida ögon på hennes uppträdande och man tyckte hon gjorde politik med låten Det säger ingenting om oss.

- Jag introducerade låten ungefär som jag alltid brukar göra men det var tydligen för politiskt för efteråt fick jag ett samtal från det partiet. Jag skulle vara neutral underhållning för alla och det klarade inte jag. Att se hela partiet fysiskt framför mig gjorde att det stack till inom mig. Det var bara en enda person som inte mötte min blick och det var vår vice talman som påstod att det hade funnits människor som känt sig utpekade av vad jag sade och jag tycker det i så fall var deras problem. Jag sade inget annat märkligt än att i min vardag så måste jag kämpa mot mina fördomar och då kan jag inte förstå hur någon kunde ta illa åt sig av det.

Rummet som förändrade henne

Då en video till låten Till Morelia skulle spelas in så åkte man till staden med samma namn i Mexiko. På den resan vände Lisa Nilsson ett nytt blad i sitt liv.

Hotellet hade köpt in en massa gamla klosterklenoder. Plötsligt bröts elektriciteten i Lisas rum och hon fick panik och upplevde att saker och ting började röra på sig och hon sprang genast till receptionen för att försöka byta rum.

- I min chock försökte jag på engelska förklara vad som hänt och de följde med mig och genast då vi kom in sade de helt lugnt att "du kan inte bo i det här rummet, nu måste vi hitta ett annat där du känner dig trygg". Så gick vi till tre olika rum och jag fick känna efter. Och i ett av dem kändes det plötsligt som att här finns det bara positiva känslor, här skall jag bo.

- Så tände de en brasa och ett ljus och så hämtade de bagaget och så sov jag som en prinsessa där. För mig personligen var det bara så att jag reagerade på en känsla som var väldigt negativ och jag lärde mig att man skall inte stanna och försöka stå ut då man går igenom något som är skitjobbigt.

- Man ska gå bort, man skall gå från mörker ut i ljuset. Det har jag tagit med mig från det hotellet.

Fokus på Lisa Nilsson i Radio Vega torsdag 24.3 kl. 18.03 och 30.3 kl.13.03 och på Arenan i 30 dagar

Lisa Nilsson uppträder i Mariehamn 1 april och i Helsingfors den 2 april

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln