Arabias keramikfabrik lade ner – vad händer med fabrikskvarteret?
Arbetet vid Arabias anrika keramikfabrik i Helsingfors har lagts ner. Fabriksarbetarnas sista arbetsdag var den 18 mars, eftersom Fiskarskoncernen flyttar sin keramikproduktion utomlands.
Samarbetsförhandlingarna vid keramikfabriken i Helsingfors avslutades i november ifjol och 120 anställda sades upp.
Arabias kärl kommer i framtiden att tillverkas i Thailand och Rumänien.
Enligt Fiskars kommer beslut om formgivning och varumärken att fattas i Finland också i fortsättningen.
140 år lång historia
I tiderna var Arabias fabrik den största keramikproducenten i Europa. Fabriken sysselsatte till och med 1 500 personer. Konstnärerna vid fabriken var det absoluta toppskiktet inom finländsk formgivning och Arabia var både en nationell ikon och ett uppskattat varumärke ute i världen.
Den över 140 år gamla fabriken har gett stadsdelen en atmosfär av konst och kreativitet.
Under sin sista tid var keramikfabriken endast en liten del av ett enormt fabrikskomplex, Arabiacentret. Utrymmena har tagits över av affärslokaler, ett bibliotek samt läroinrättningar, störst av dem är Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur som också kommer att flytta bort senast i slutet av nästa år.
Det är alltså nya vindar som blåser i det historiska fabrikskomplexet. En rivning hotar åtminstone inte ännu de äldsta byggnaderna, försäkrar pensionsbolaget Varma som äger fastigheterna.
Idétävling för arkitekter
Pensionsbolaget har bjudit in nio ryktbara finländska arkitekturbyråer till en arktitekturtävling i två skeden för att fundera på Arabia-fabrikskvarterets framtid.
– Byråerna har fått relativt fria händer att komma med idéer, i synnerhet nu i det första skedet. Tävlingen är till sin natur mer en idétävling, där vi försöker hitta nya fräscha tankar kring hur kvarteret kunde utvecklas, säger Tuomas Vaarasalo, som ansvarar för byggprojekt vid Varma.
– Det kommer att ske mycket olika slags förändringar gällande hur kvarteret används. Vi skapar nya verksamhets- och affärsutrymmen, men säkert också nytt boende.
Önskan om att keramikugnarna sparas
Tuula Isohanni, som är doktor i konstvetenskap och konstnärlig koordinator för Arabiastrandens stadsdel, hoppas att keramikugnarna ska bevaras i fabrikskvarteren.
– I fall keramikugnarna bevarades, skulle säkert keramikerkollektiv börja komma hit för att arbeta, tror Isohanni.
Hon har koordinerat många av konstverken som finns i Arabiastranden: det finns mycket konst i stadsdelen både på väggarna och mellan dem.
Isohanni tror på områdets framtid, eftersom det finns historia och natur i Arabiastranden, till exempel Gammelstadsviken ligger alldeles nära.
– Det som saknas är hotell och matställen, i och med att många turister besöker stadsdelen, säger Tuula Isohanni.
Satu-Lotta Peltola, Yle uutiset