Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Romer nekades nödinkvartering via socialjouren

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 18:47.
tiggare utanför järnväggstationen i Helsingfors
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Josefine Janhonen

Socialjouren i Helsingfors avvisade 22 romer som sökte nödinkvartering i minusgrader på tisdag. - Socialjouren är inte rätt plats för ett längre pågående problem, säger socialarbetare.

Det var Organisationen Vapaa liikkuvuus (fritt översatt Fri rörlighet) som på onsdagen gick ut med information till medier och på sociala medier om att romer nekats härbärge via socialjouren på tisdag kväll.

Enligt Vapaa liikkuvuus gällde det sjutton män och fem kvinnor, alla romer från Bulgarien och Rumänien.

Ledande socialarbetare Kaisu Ketola förklarar beslutet med att socialjouren helt enkelt är fel plats att söka härbärge om man länge har varit hemlös.

- Den sortens service ska sökas under tjänstetid. Jouren är inte rätt plats för det.

Hon säger att det gäller att göra skillnad på termer: vad är en akut kris och vad är längre bostadslöshet.

- Jag tänker att man nog vet redan på dagen om man kommer att ha plats för natten eller inte. Det är en annan sak om det har hänt något överraskande under dagen, som ett rån eller liknande.

"Vi har inte resurser för det här"

Socialjouren har ansvar för hela stadens invånare och de flesta klienterna kommer från barnskyddet. Jouren erbjuder nödinkvartering vid plötsliga krisfall som till exempel familjevåld eller eldsvåda, förklarar Ketola.

- Det står också på vår hemsida att det är under tjänstetid servicen ska sökas. Annars kan man vända sig till härbärget på Sandviksgatan.

Har det hänt tidigare under vintern att romer sökt sig till socialjouren?

- Nej. Åtminstone inte i så här stort antal. Vi har inte resurser för det här. Men vi följer de lagar socialjouren ska följa, säger Ketola.

Helsingfors får kritik av flera organisationer

Frågan om de papperslösas rätt till härbärge har väckts flera gånger i år. Bland annat Helsingfors Diakonissanstalt, Amnesty Internationals Finlandsavdelning och Förbundet för mänskliga rättigheter kritiserade i februari Helsingfors stad för att inte följa grundlagen som säger att varje person ska ha rätt till omsorg.

Staden har i dag ingen inkvartering för papperslösa, ansvaret för dem faller i praktiken helt och hållet på frivilliga instanser som kyrkor och Diakonissanstaltens dagcenter Hirundo.

Kvinnosaksförbundet Unionen kritiserade Helsingfors stad angående samma sak tidigare den här veckan, och meddelade att man inkvarterat flera romska kvinnor för att skydda dem mot kylan.

Justitieombudsmannen har fått klagomål angående Helsingfors stads agerande i frågan. Staden måste komma med ett svar inom april månad.