Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anna Hackman: Jag vill påminna om sköna stunder

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Anna Hackman håller upp sitt porslinsfat med ägg.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Keramikkonstnären Anna Hackman visar sina moderna och lätta stilleben i utställningen Still Life på Maxies Antik i Helsingfors.

Still Life

Ett stilleben eller Still Life är ett konstverk som avbildar vardagliga föremål. Naturliga element som blommor, djur, snäckor, ägg och stenar finns ofta med. Mer intellektuella och symboliska föremål som böcker, vinglas, vaser och blomsterarrangemang var också populära.

Stillebenmåleriet var stort under barocken, kring 1600-talet i Nederländerna. Tidigare föddes konsten på uppdrag av kyrkan och kungahusen. Under den ekonomiska blomstringen uppstod en ny klass förmögna köpmän som älskade stilleben. Tavlor med tulpaner, som importerades från Turkiet var högsta mode.

Begreppet Still Life, stilleben kommer från holländskans stilleven. I de latinska länderna talar man om nature morte.

Ett ljusturkost porslinsfat med två ägg.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Annas lätta stilleben

I sina keramiska verk har Anna Hackman valt en lekfull attityd. Även om hon har klassiska inslag såsom kranier, ben och växter behöver tolkningen inte vara så allvarlig.

- Kanske det är på sin plats att påminna om livets flyktighet, men jag föredrar att tänka på tillvarons lätthet i stället. Särskilt i en tid där vi dagligen får höra negativa budskap från omvärlden.

Anna säger att hon vill påminna oss om små sköna stunder i livet. När hon går ute i skogen beundrar hon små fågelägg. I stället för att ta dem avbildar hon dem i ett keramiskt konstverk.

Ett av Annas mer dramatiska stilleben heter Gåtfull natt. På svart botten har hon placerat handgjorda porslinsblommor och riktiga mårdhundständer och ben som hon hittat på en strand.

- Upphittade objekt har fått ett nytt sammanhang. Flyktiga minnesbilder har blivit rekonstruerade och fått en fysisk form. Jag har bara försökt finna det extraordinära i det ordinära.

Ett konstverk med svart botten och vita porslinsblommor och mårdhundständer.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

En speciellt populär genre i stillebenmåleriet är vanitas, där praktfulla arrangemang av blommor, frukter och böcker ackompanjeras av objekt som påminner om livets flyktighet såsom timglas, kranier och ett utblåst ljus.

Anna Hackman är min gäst i Belle Epoque fredagen den 25.3.kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Anna Hackman och Pia-Maria Lehtola sitter på ett café.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln