Potatisplättar och äppelsylt
Bild: Marika Hill / Five Corners Production
En klassisk efterrätt med känsla av gammal husmanskost. Efterrätten förgylls ytterligare om äpplena är plockade i egen eller grannens trädgård.
Potatisplättar och äppelsylt
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 60 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 6 st stora mjöliga potatisar - (potatisplättar)
- 50 gram (g) smör - (potatisplättar)
- 2 matsked (msk) mjölk - (potatisplättar)
- salt - (potatisplättar)
- socker - (potatisplättar)
- 4 st ägg - (potatisplättar)
- 1.5 deciliter (dl) mjöl - (potatisplättar)
- 1 tesked (tsk) bakpulver - (potatisplättar)
- 2 deciliter (dl) mjölk - (potatisplättar)
- 2 st äpple - (äppelsylt)
- 1 deciliter (dl) socker - (äppelsylt)
- 1 deciliter (dl) äppelsaft - (äppelsylt)
- 0.5 matsked (msk) kanel - (äppelsylt)
Instruktioner
Potatisplättar
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smör och två matskedar mjölk.
Låt stå ett par minuter på låg värme, krydda med salt och socker och vispa ihop till ett mos.
Knäck äggen i en skål och vispa upp med mjöl, bakpulver och två deciliter mjölk. Vispa ner mosen i smeten.
Grädda i gjutjärnsplättpanna till små plättar.
Äppelsylt
Tärna äpplena och koka dem med saften, sockret och avsmaka med kanel till en god kompott.
Servera potatisplättarna med äppelsylten.