Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Potatisplättar och äppelsylt

Från 2016
Potatisplättar med äppelsylt
Bildtext Potatisplättar med äppelsylt
Bild: Marika Hill / Five Corners Production

En klassisk efterrätt med känsla av gammal husmanskost. Efterrätten förgylls ytterligare om äpplena är plockade i egen eller grannens trädgård.

Potatisplättar och äppelsylt

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 60 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 6 st stora mjöliga potatisar - (potatisplättar)
  • 50 gram (g) smör - (potatisplättar)
  • 2 matsked (msk) mjölk - (potatisplättar)
  • salt - (potatisplättar)
  • socker - (potatisplättar)
  • 4 st ägg - (potatisplättar)
  • 1.5 deciliter (dl) mjöl - (potatisplättar)
  • 1 tesked (tsk) bakpulver - (potatisplättar)
  • 2 deciliter (dl) mjölk - (potatisplättar)
  • 2 st äpple - (äppelsylt)
  • 1 deciliter (dl) socker - (äppelsylt)
  • 1 deciliter (dl) äppelsaft - (äppelsylt)
  • 0.5 matsked (msk) kanel - (äppelsylt)

Instruktioner

Potatisplättar

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smör och två matskedar mjölk.

Låt stå ett par minuter på låg värme, krydda med salt och socker och vispa ihop till ett mos.

Knäck äggen i en skål och vispa upp med mjöl, bakpulver och två deciliter mjölk. Vispa ner mosen i smeten.

Grädda i gjutjärnsplättpanna till små plättar.

Äppelsylt

Tärna äpplena och koka dem med saften, sockret och avsmaka med kanel till en god kompott.

Servera potatisplättarna med äppelsylten.