Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare vill få slut på hatretoriken

Från 2016
Uppdaterad 23.03.2016 20:21.
Forskare: Vi måste förstå radikaliseringen - Spela upp på Arenan

Forskaren vid Helsingfors Universitet, Karin Creutz, säger att hatretoriken och motsättningarna inte längre får förstärkas i vårt samhälle, annars hotar radikalisering.

Om en politiker använder sig av invandrarfientlig retorik mot flyktingar och muslimer ger hen samtidigt de extrema rörelserna vatten på kvarn, säger Creutz.

- Retoriken har stor inverkan på hur samhället utvecklas. Till exempel krigsretorik kan ha tråkiga konsekvenser.

I samband med terrorattackerna i Bryssel har uttryck som "städa upp" använts kring de invandrartäta förorterna i staden.

- Den sortens språk ger två meddelanden. Den stigmatiserar folk i området. För det andra ger den också intryck av att en inte hör hemma. Det här inverkar på hur folk uppfattar sin tillhörighet, säger Creutz.

Terrorismen utnyttjas nu av de som är mot invandring men det skulle vara viktigt att hålla de här två isär.

- Vi har dels en humanitär kris utanför Europas gränser men också en säkerhetspolitisk och samhällssituation med ett polariserat samhällsklimat och en aggressiv anda som vi måste motarbeta, säger Creutz.

Hon säger att man inte kan hindra terrorattentat enbart med spaningsverksamhet eftersom terroristnätverken är ofta steget före. Övervakning kan förhindra en del av terrorismen men avslutar inte den. Vi måste förstå orsakerna till det som sker, säger Creutz och menar att terrorism inte har en enda förklaring.

- Vi måste gripa in och förhindra radikalisering, genom att förstå hur den uppstår, säger hon.

Fem finländare inom IS

Karin Creutz kommenterade på onsdagen uppgifterna om att det finns åtminstone fem finländares namn på den lista över medlemmar i Islamiska staten, som läckte ut i offentligheten för ett par veckor sedan.

Alla fem är män och de anslöt sig till IS under våren och sommaren 2014. Åtminstone en av dem har senare dödats i strid, och två av dem befinner sig veterligen fortfarande i regionen.

Två av jihadisterna är av bangladeshisk härkomst, en har kurdisk bakgrund och en somalisk. Den femte är av finsk börd.

Enligt Creutz är fem en relativt låg siffra, och det är en god nyhet säger hon.