Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Ljudtextningen på Yles kanaler förnyas

Från 2016
Uppdaterad 11.04.2016 13:17.
Fjärrkontroll i hand
Bild: Yle Bildtjänst

Yle tar en förnyad ljudtextning i bruk på alla sina tv-kanaler, Yle Fem, Yle Teema, Yle TV1 och Yle TV2. Ljudtextningens röst håller bättre kvalitet och rösten låter nästan som normalt människoprat.

Yle har ljudtextning på alla sina tv-kanaler. Ljudtextningen underlättar tv-tittandet för personer med nedsatt syn och lässvårigheter. Ljudtextning går ut på att texten i rutan förvandlas till syntetiskt tal. Tjänsten är tillgänglig på de flesta digitalmottagare och tittarna kan ta del av den genom att ange holländska som ljudval (audio) i sin mottagare.

Med den förnyade ljudtextningen tas också en modifiering av ljudnivån i bruk, vilket innebär att ljudet i programmet sänks då ljudtextningen hörs.

“På det här sättet blir det behagligare att lyssna på tv-programmet: programmets ljudnivå sänks när den syntetsiska rösten talar och lyfts tillbaka till normal nivå då pratet upphör” , berättar Lise-Lottie Ek, som är chef för sändning och överföring på Yle.

Ljudtextningen på Yle Fem går nu på finlandssvenska och det innebär en avsevärd förbättring av den svenskspråkiga ljudtextningen.

“Det är viktigt att finlandssvenskarna får ljudtextning på sitt eget modersmål”, säger Lise-Lottie Ek.

Läs mera om ljudtextning.

Diskussion om artikeln