Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Alla kan använda en hjärtstartare”

Från 2016
Kvinna visar hur en defibrillator fungerar.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Föreningen Västra Åbolands hjärtförening vill köpa fler hjärtstartare och lära Pargasborna använda apparaten.

– Det går inte att göra fel och man kan inte göra mer skada än nytta, försäkrar ordförande Hanna Järvinen.

Föreningen Västra Åbolands hjärtförening fyller 40 år och firar med en insamling för att kunna köpa så många hjärtstartare som möjligt till Pargas.

Föreningen ha ett insamlingslov som gäller hela Pargas stad och målet är att placera ut defibrillatorer i alla kommundelar.

"Det behövs fler hjärtstartare i skärgården"

Hjärtstartarna ska placeras där det finns människor, såsom i butiker och restauranger. Den första skulle föreningens ordförande Hanna Järvinen vilja placera vid apoteket i Pargas centrum.

- Så här långt har man samlat in 3000 euro vilket gör att man nästan har råd att köpa två apparater. Målet är minst tio apparater och om alla Pargasbor bidrog med en euro var skulle det vara möjligt, säger föreningens ordförande Hanna Järvinen.

Hanna Järvinen är ordförande för Egentliga Finlands hjärtförening
Bildtext Hanna Järvinen vill se fler hjärtstartare i Pargas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det finns redan ett par hjärtstartare runt om i Pargas men det behövs fler konstaterar Järvinen. Speciellt i skärgården där det kan ta länge innan ambulansen är på plats för om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp så räknas varje sekund.

- Ser man någon som kollapsar eller ligger livlös handlar det ofta om minuter. Som alltid ska man ringa 112, men för att en person som drabbas av plötsligt hjärtstopp ska ha en chans att klara sig så måste återupplivningen inledas genast.

Vem som helst kan använda en hjärtstartare

En hjärtstartare, eller en defibrillator som apparaten egentligen heter, används då någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Apparaten ger en elstöt för att bryta det kaos som pågår i hjärtat vid ett hjärtstopp. Om defibrilleringen lyckas häva kaoset kan hjärtat återgå till sin normala rytm.

Ett finger ska trycka på en hjärtstartare.
Bildtext Apparaten ger instruktioner - det du måste göra är att trycka på en knapp.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Inom sjukvården har man länge använt defibrillatorer men nu har tekniken utvecklats så långt att vem som helst kan använda en hjärtstartare utan utbildning inom sjukvård. Förutom att samla in pengar för att köpa apparaterna försöker föreningen nu informera Pargasborna om hur man använder hjärtstartaren.

- Man ska inte vara rädd för att använda en hjärtstartare. Det går inte att göra fel och man behöver inte vara orolig för att göra mer skada än nytta, säger Järvinen.

Genom röster och symboler berättar apparaten vad man ska göra. Apparaten analyserar hjärtats rytm och avgör om det är lämpligt att ge en elstöt. Det går alltså inte att ge en stöt till någon om det inte är nödvändigt.

Två händer som formar ett hjärta.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Diskussion om artikeln