Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS har utbildat minst 400 terrorister som är redo att slå till

Från 2016
Uppdaterad 24.03.2016 08:14.
Förhöjd säkerhet vid Colosseum i Rom.
Bildtext Förhöjd säkerhet vid Colosseum i Rom.
Bild: EPA/ANGELO CARCONI

Terroristgruppen IS har utbildat mellan 400 och 600 jihadister för att utföra terrordåd i Europa enligt nyhetsbyrån AP som har talat med säkerhetsexperter i Europa och Mellanöstern.

Tjänstemännen och experterna som vill hålla sig anonyma säger att det finns självständiga terroristceller i Europa som är redo att utföra terrordåd som skapar största möjliga förstörelse och kaos.

Nätverket av självständiga celler i Europa har vuxit samtidigt som jihadisterna förlorar terräng i Syrien och Irak.

Dessa terrorister utbildas främst i läger i Syrien, Irak, Libyen och andra nordafrikanska länder, enligt säkerhetsexperter.

En av de jihadister som utförde terrordåden i Paris i höstas, har hävdat att han anlände till Europa tillsammans med ett nittiotal jihadister som spred sig över hela kontinenten.

Nya celler bildas ständigt

Trots att belgisk polis grep den terrormisstänkte Saleh Abdeslam förra veckan så kunde man inte hindra attackerna i Bryssel fyra dagar senare.

Abdeslam bildade en ny terroristcell efter ha flytt från Paris i höstas, hävdar den franska senatorn Nathali Goulet.

- Han försvann inte bara ur sikte utan han gjorde det för att organisera nya terrordåd med medarbetare överallt. Två attacker precis som i Paris, säger Goulet.

- Han greps och de visste att han skulle tala, men so what? De ville visa att det inte förändrar något, tillägger Goulet som är ordförande i en fransk kommission som utreder terrorism.

Upp till 600 utbildade terrorister

Fyra olika källor har bekräftat att det finns mellan 400 och 600 utbildade jihadister som är redo att utföra attacker utanför Irak och Syrien, i till exempel Europa, Libanon och Turkiet.

IS som tog på sig skulden för attackerna i Belgien sade att dåden utfördes av en "hemlig cell av soldater" som skickades till Bryssel enkom för attackerna.

Europol bekräftade i januari att det finns terroristceller i Europa och att "IS har utbildat särskilda enheter för attacker i kommandostil".

Många av dessa jihadister är inte kända av polisen sedan tidigare eller så har de endast vanliga brottsregister, såsom bröderna som utförde självmordsattackerna i Bryssel.

Det är oftast fransktalande jihadister med band till Nordafrika, Belgien och Frankrike som leder dessa celler och det är de som utvecklar strategier för terrorattacker.

Utbildas längre än tidigare

Terrorismexperter har intervjuat jihadister som har lämnat IS och återvänt till Europa.

De avhoppade jihadisterna har berättat om hur de bland annat utbildades för att hantera sprängämnen, övervakningsteknik och hur de kan värja sig för att inte bli upptäckta.

- Skillnaden är att år 2014 fick några av dessa jihadister utbildning endast i ett par veckor. Nu har det ändrats och de har bildat specialenheter som utbildas längre och mer effektivt, säger en anonym terrorismexpert.

- Avsikten verkar inte vara att döda så många som möjligt, utan att utföra så många terrordåd som möjligt, så att fienden måste använda mer pengar och resurser, tillägger experten.

Terroristerna utbildas för att kunna operera självständigt, utan order från högre ort. Liknande metoder har utvecklats av Al-Qaida men IS har gått betydligt längre.