Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vrakdelar i Moçambique "så gott som säkert" från MH370

Från 2016
En väggteckning i Shah Alam i Malaysia drygt två år efter att MH370 försvann spårlöst i Indiska oceanen
Bildtext En väggteckning i Shah Alam i Malaysia drygt två år efter att MH370 försvann spårlöst i Indiska oceanen
Bild: EPA/FAZRY ISMAIL

Två vrakbitar som har flutit i land i Moçambique i sydöstra Afrika, är enligt Australien "så gott som säkert" från det försvunna olycksplanet MH370.

Australiens transportminister Darren Chester säger att analyser i Australien tyder på att vrakbitarna kommer från det malaysiska passagerarplanet som försvann i mars år 2014 med 239 människor ombord.

Delarnas dimension, material och konstruktion tyder på att de kommer från ett plan av typen Boeing 777, det vill säga samma typ som det försvunna Malaysia Airlines-planet.

Det faktum att man fann vrakbitarna på den afrikanska östkusten bekräftar teorierna om var planet kan ha störtat, säger Chester.

- Det här förstärker också vår beslutsamhet att finna planet i de södra delarna av Indiska oceanen, säger Darren Chester.

Det är ändå oklart om man kan dra mer långtgående slutsatser om varför och var planet försvann utgående från vrakdelarna som analyseras.

Olycksutredare i Malaysia har tidigare bekräftat att en vingdel som flöt i land på den franska ön Reunion tillhörde olycksplanet. Reunion ligger i Indiska oceanen öster om Moçambique och Madagaskar.

Diskussion om artikeln