Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Patienterna har hittat borreliaklinikerna

Från 2016
Uppdaterad 24.03.2016 08:56.
fästing på ett finger
Bild: Filemon von Numers

Borreliakliniken på Promedi i Vasa har haft mellan 50 och 60 patienter sen den öppnades i november i fjol. Mer är att vänta nu när våren står för dörren.

Största delen har varit personer med typiska utslag som tyder på borrelios som fått antibiotika utskriven.

- Instruktionerna är att vi måste behandla infektionsbetten med antibiotikakurer. Det syns inte i THL:s statistik eftersom vi inte tar något blodprov av dessa patienter, säger Tapani Schöning, utvecklingschef på Promedi.

Blodproven skickas till Åland

Totalt åtta blodprov har tagits och skickats till Medimars borreliaklinik på Åland. Av dessa åtta har dock endast ett visat positivt resultat för borrelios.

Också de senare stadierna av borrelios behandlas med antibiotika.

Dessa kan uppkomma veckor eller flera månader efter sticket med mycket varierande symtom. Sjukdomen kan "imitera" andra sjukdomar.

Exempel på symtom är hjärnhinneinflammation med feber och svår huvudvärk, nervinflammation med domning, ledinflammation eller till och med förlamningar (speciellt ansiktsförlamning).

På Promedi har man också haft fall där läkaren utan tester kunnat konstatera att patienten inte har borrelios.

Det handlar om fall där symtomen inte överensstämmer med en borreliosinfektion.

Hudutslag på våren - blodprov på sensommaren

En del fästingar har redan vaknat till liv och på Promedi förväntar man sig att patienter som blivit bitna av en fästing och som fått de typiska utslagen på huden ska börja dyka upp under våren.

- På sensommaren blir det säkert en rusning när det gäller misstanke om längre gången borrelios som kräver blodprov, säger laboratorieansvariga Kristina Brandt.

Dimitri Jaaniste, Kristina Brandt och Tapani Schöning driver borreliakliniken på Promedi i Vasa.
Bildtext Dimitri Jaaniste, Kristina Brandt, Tapani Schöning.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Ännu fler patienter i Närpes

Folk har sökt sig till Promedis borreliaklinik från i stort sett hela Österbotten. Förutom de södra delarna, där har man närmare till borreliakliniken på Sydmedi i Närpes.

Och i Närpes har man haft fler patienter än i Vasa. När man skickat åtta blodprov från Vasa har man under samma tid skickat 29 från Närpes.

Av de prov som skickats från Vasa ska ett ha varit positivt. Vad gäller proven från Närpes är antalet oklart, eftersom Yle inte lyckats få tag på de som ansvarar för kliniken i Närpes.

Men Majvor Wärn, enhetschef på Sydmedi, säger att det var stor uppslutning när kliniken höll sin information i höstas.

- Det var lite överraskande att intresset var så pass stort. Men folk rör ju sig mycket i skärgården och ute i naturen, säger Wärn.

Wärn uppskattar att det också i Närpes mest varit fråga om patienter som uppvisat de typiska utslagen för borrelios.

Uppskattningen är att i medeltal mellan 10 och 20 procent av fästingarna bär på borrelia. Men siffran kan variera kraftigt mellan olika områden.

Mycket fästingar i Närpes

Patientmängden i Närpes förvånar inte biolog Hans Hästbacka.

- Det finns mycket fästingar i Närpes och givetvis en del som bär på sjukdomar. Det är en tråkig utveckling men det är bra att det finns en klinik som sköter om patienter med borrelios, säger Hästbacka.

Han har inte själv fått syn på några fästingar ännu i år men folk vittnar redan om att de plockat bort fästingar från sina husdjur.

- På soliga och varma stränder där snön smultit har fästingarna nog redan vaknat, säger Hästbacka.

Hästbacka har bott i Närpes i 40 år och har sett hur fästingarna har ökat med åren.

- Det finns betydligt fler fästingar i dag.

Sorkar och möss större bovar än rådjuren

En bidragande orsak är att rådjuren har ökat i antal.

- Det fanns inte rådjur i Närpes tidigare. De dök upp för cirka 15 år sen och nu ser man dem här och där, säger Hästbacka.

Professor Dag Nyman, ledare för borreliakliniken på Åland, säger att det är sorkar, möss och fåglar som är de största spridarna av såväl fästingarna som de sjukdomar de bär på.

Rådjuren har rent av en "renande" effekt på fästingarna: Borrelian i fästingen dör ofta när fästingen sätter sig på ett rådjur.

- Då minskar antalet fästingar som bär på borrelia, säger Nyman.

Acceptera och vaccinera

Hans Hästbackas egna upplevelser talar för att fästingarna var något färre än normalt förra sommaren.

- Jag brukar alltid ha ganska många fästingar på mig. Men I fjol hade jag bara en eller två. Samtidigt tyckte andra att det fanns betydligt fler fästingar än vanligt i fjol. Det kan ju förekomma lokala variationer.

Vad kan vi göra? Är fästingarnas ökade antal något som vi bara måste acceptera?

- Det måste vi acceptera. Det viktigaste är att man kontrollerar sig själv varje dag och att man vaccinerar sig mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen.

Hans Hästbacka
Bildtext Biolog Hans Hästbacka.

Ska man vara orolig?

- Jag förstår att många är oroliga. Men man måste leva med läget.

Men man ska inte sluta röra sig ute i naturen?

- Absolut inte. Här i Norden är vi överlag väldigt förskonade. Vi har bara en giftig ormart och så fästingarna. Och getingarna förstås. Vi måste bara anpassa oss efter realiteterna, säger Hästbacka.

Klinikerna behövs

Behovet av borreliakliniker i Österbotten tycks självklart utgående från patientmängderna.

- Här längs kusten har vi många som blir bitna av fästingar som bär på borrelia, säger Tapani Schöning.

Såväl Schöning som specialisten på infektionssjukdomar, Dimitri Jaaniste, tror att de ökande fallen av borrelios har mer att göra med bättre tester och diagnostik än med att fästingarna skulle ha ökat i antal.

Nu talar vi om de senaste två-tre åren.

- Visst har fästingarna spridit sig norrut när vintrarna varit så varma. Men till exempel i Vasaområdet vet vi inte om fästingarna har ökat i antal, även om de som sagt spridit sig norrut i Finland, säger Schöning.

Dessutom är folk mer medvetna om borrelios och är därmed mer aktiva med att söka vård, tror Schöning.

På Åbo universitet, där man bedriver forskning om fästingar, och på THL säger man att allt tyder på att fästingarna har ökat de senaste åren.

I dagsläget finns inget samarbete mellan Promedi och den offentliga vården vad gäller borreliospatienter.

- Men vi ger gärna konsultationshjälp i de här frågorna, säger Schöning.

Diskussion om artikeln