Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler inbrott i österbottniska egnahemshus

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Någon bryter upp dörr med kofot
Bild: Mikael Crawford/Yle

Det blir vanligare med inbrott i egnahemshus. Enligt statistik från polisen har antalet inbrott i egnahemshus klart ökat, såväl nationellt som i de österbottniska landskapen.

Särskilt inför långhelger lönar det sig för husägaren att göra vad man kan för att skydda sig. Den som till exempel ska resa bort i påsk gör klokt i att få hemmet att se bebott ut, tipsar polisen.

- Det kan handla om enkla saker som att be en granne hämta posten så att inte en full postlåda står och skvallrar, säger Mikael Appel som är kommunikationschef vid polisinrättningen i Österbotten.

Det kan även löna sig att ha belysning såväl på gården som inomhus och gärna tidsinställd sådan, samt naturligtvis att se till att samtliga dörrar och fönster är låsta.

Organiserad brottslighet

Enligt polisens statistik över inbrott i privata hem år 2015 har mängden inbrott klart ökat och polismyndigheterna bedömer att det handlar om en form av organiserad brottslighet med inbrottsligor som nu har etablerat sig på allvar i Finland.

Ligorna utför ofta en serie på något tiotal inbrott i samma bostadsområde under några dagars tid, sedan reser de snabbt vidare.

- Jag skulle bedöma att en det handlar om organiserad brottslighet i omkring en tredjedel av inbrotten som utförs i våra trakter, säger Mikael Appel.

Ifjol rapporterades omkring 2600 bostadsinbrott i Finland, vilket är sju inbrott per dag och klart fler än året innan.

I hela forna Vasa län är siffran 183 stycken bostadsinbrott år 2015. Siffran kan jämföras med 160 stycken år 2014 och 111 stycken år 2013.

- Vi tycks ha en relativt tydlig trend, inbrotten ökar, säger Mikael Appel.

Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning
Bildtext Mikael Appel.
Bild: Yle/Agneta Glad

Färre inbrott i fritidsbostäder

Samma uppåtgående trend gäller inte för fritidsbostäder.

- Det ser ut som om inbrotten i sommarstugor har minskat i ungefär samma mån som inbrotten i egnahem har ökat, säger Mikael Appel.

Ändå råder polisen den som äger en fritidsbostad att se över huset redan under våren.

- Genast då snön smälter och vägarna blir farbara igen brukar det synas en liten ökning i antalet inbrott i fritidsbostäder, så det kan löna sig att tänka över vad man förvarar på stugan, säger Appel.

Särskilt nämner han vapen, ett eftertraktat byte för tjuvar.

- Håll hellre vapen inlåsta i för ändamålet passande skåp hemma, inte i fritidsbostaden, säger Appel.

Kontanter, smycken och elektronik intresserar

Vid bostadsinbrott är det annars kontanter, smycken och elektronik som hör till tjuvarnas favoritbyten. Samtidigt gör många livet enklare för tjuvarna genom att i sociala medier avisera att man är bortrest.

- Det är förståeligt att man lägger ut en bild på familjen i skidbacken, och det finns ingen statistik som visar hur mycket det här korrelerar med inbrottsfrekvensen, men det är klart det lönar sig att tänka efter, säger Mikael Appel.

Polisen tipsar husägare om att satsa på bra lås på husets samtliga dörrar. En majoritet av inbrotten i egnahemshus sker via en terrassdörr med bristfälligt lås eller via ett öppet fönster.

Många äldre hus har fortfarande lås från 1960 eller 1970-talet som är lätta att bryta upp.