Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Zeeland behåller sin flagga

Från 2016
Nya Zeeland behåller sin gamla flagga
Bild: Nya Zeelands regering

Det blir ingen ny flagga för Nya Zeeland. En klar majoritet av landets invånare vill ha kvar den nuvarande flaggan, med brittiska Union Jack i ena hörnet.

Sedan den 3 mars har nyzeeländarna genom poströstning fått säga sin åsikt i flaggfrågan. När omröstningen avslutades på torsdagskvällen lokal tid, stod det klart att knappt 57 procent av dem (drygt 1,2 miljoner väljare) vill behålla flaggans nuvarande utseende.

Drygt 43 procent (runt 900 000 personer) stödde det nya förslaget, där Storbritanniens flagga bytts ut mot ett blad av den trädartade ormbunksväxten silver fern eller kaponga.

Resultatet är ett bakslag för premiärminister John Key, som har varit en av de främsta förespråkarna av en ny nationsflagga. Han anser att Nya Zeelands nuvarande flagga påminner alltför mycket om landets förflutna som brittisk koloni, och att den lätt förväxlas med Australiens flagga.

Folkomröstningen avslutade en 18 månader lång debatt, som kostade 26 miljoner nyzeeländska dollar (17 miljoner euro). I den ingick en första omröstning i december för att ta fram ett lämpligt alternativ till den nuvarande flaggan.

Diskussion om artikeln