Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det dramatiska tilltalar Henrica Langh

Från 2016
Uppdaterad 06.04.2016 12:39.
The Attraction of Forever och The Silent Art of Trying to Forget Something
Bildtext Henrica Langhs design
Bild: Atte Tanner

Den unga modedesignern Henrica Langh vet att hon har gett sig in i en stenhård bransch där konkurrensen är mördande.

Hon säger att hon kanske ännu inte vet hur svårt det är att ta sig fram i modevärlden, men hon tror att det som behövs är passion, mental styrka, hårt arbete och insikten om att det här inte är en dans på rosor.

Vill kombinera konst och mode

I praktiken hoppas Henrica Langh kunna kombinera konst och mode och utforska hur det här ska kunna förverkligas.

Hon säger att det hittills har ansetts att mode och dräkt inte kan vara konst, men själv tror hon att nästan vad som helst kan användas som ett konstnärligt medium.

Hon vill själv satsa på konstprojekt som kan inspirera till användarvänliga kollektioner, som man faktiskt kan använda dagligen.

Personligen föredrar hon naturmaterial samtidigt som hon är mycket intresserad av nya innovativa material med bra egenskaper och som känns sköna mot huden plus att de ska vara hållbara.

Med nya material avser hon till exempel återvunna material, som just nu utvecklas hela tiden. Flera företag håller som bäst på att utveckla olika cellulosamaterial som är miljövänligt tillverkade. De här materialen kan i framtiden kanske ersätta bomull och polyester.

I modevärlden idag används ganska mycket slit- och slängmaterial helt enkelt för att kläderna då blir billigare att tillverka.

Kläder som inte är kläder

På nätet kan man hitta Henrica Langhs Canvascollection, som är kläder utan att egentligen vara kläder.

Det handlar helt enkelt om ett samarbete med bildkonstnären Sirpa Särkijärvi. Tanken här var att se på den tvådimensionella målarduken på ett nytt sätt.

Henrica Langh gjorde en serie klänningar som Sirpa Särkijärvi fick måla med akrylfärger. På bild ser klänningarna ut som fina festklänningar med konstverk, men de går inte att använda i och med att ytan blir så hård att kläderna nästan kan stå av sig själva.

Det här var ett sätt att ge konstnären en tredimensionell duk och samtidigt ett sätt att se hur dräkten kan användas inom konsten och bli ett konstnärligt medium.

Agliophobia dräkt
Bild: Atte Tanner

Användarvänliga kläder

Hur hennes användarvänliga kollektioner ska se ut kan och vill Henrica Langh ännu inte riktigt avslöja, men den första kommer att vara inspirerad av det slutarbete hon gjorde vid Novia i Åbo för några år sedan.

Det var nämligen i den hon först kom på kombinationen konst och mode.

Kollektionen kommer i alla fall att bestå av byxor, skjortor, t-skjortor och kjolar som ska gå att kombinera med varandra eller med något man har från tidigare.

Enkla baskläder är det i alla fall inte frågan om i och med att det redan finns alldeles tillräckligt med sådant och alla hennes kläder ska ha något unikt element.

Priset kommer att basera sig på att det är hållbara material av god kvalitet de är gjorda av och att de tillverkas i Europa på ett etiskt sätt. I klartext blir det alltså relativt dyra kläder det är frågan om.

Jobbet är inte att rita skisser

Den som tror att modedesignern Henrica Langh sitter och skapar klädskisser hela dagarna tror alldeles fel.

Den mesta tiden sitter hon vid datorn och gör kontors- och bakgrundsarbete. En hel del marknadsföring blir det också plus att det gäller att fundera på strategin i marknadsföringen.

Den fina skisserna alla designers har är för det mesta gjorda för deras portfolion och presentationsskisser.

För Henrica Langhs del lär skissandet komma in i det skede då något företag vill köpa designtjänster av henne.

Någon sömmerska är hon inte, även om hon har goda grundkunskaper i sömnad, så syjobbet får någon annan sköta. Det hon själv är bäst på är att utveckla det visuella och det är det hon ska hålla sig till.

Henrica Langh har gått designlinjen vid Novia i Åbo, det vill säga den utbildning som nu läggs ner. Själv är hon mycket nöjd med den utbildningen, som gav allt man behöver inom textil och sömnad och beklagar att den nu slutar.

Gör det svårt för sig

På frågan vilken stil som är hennes, svarar Henrica Langh att hon inte har någon klart uttalad stil, men att det alltid ska finnas något unikt element med i skapelserna.

Dessutom säger hon att hon har en tendens att göra allt lite för svårt för sig själv så designen är sällan enkel att utföra.

Då det gäller olika epoker i modets historia säger hon att hon dras till det dramatiska och som exempel på dramatiska epoker ger hon den mörka barocken och den sockersöta rokokon.

Att vara fullständigt nyskapande på alla plan tror hon inte att någon kan vara, utan det handlar om att ta element från många olika ställen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln