Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fanny hoppas favoritlaget Esbo Blues ska överleva

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Fanny Fröman
Bildtext Fanny Fröman har följt Esbo Blues ända sedan hon gick i dagis. Om de går i konkurs vet hon inte riktigt vad hon ska göra med sin fritid.
Bild: YLE/ Albert Häggblom

Hockeylaget Esbo Blues hotas med konkurs. Superfanet Fanny Fröman vet inte riktigt vad hon ska ta sig till om laget försvinner, hon kanske lämnar sporten helt och hållet.

Det är turbulenta tider inom den finländska hockeyvärlden. Ligalaget Esbo Blues går kanske i konkurs. Bakom sig lämnar laget en skara trogna fans, och den före detta sportjournalisten Fanny Fröman är en av dem. Hon har befarat det här i flera månader.

- Om de verkligen går i konkurs kommer det kännas väldigt tråkigt på hösten när laget egentligen borde börja spela, säger Fanny.

Fastän hon varit medveten om att det kan gå så här har nyheten ännu inte riktigt sjunkit in. Det var i höstas som rykten om Blues ekonomiska problem började spridas. Det visade sig att de inte kunde betala ut alla löner. Fanny, som studerar ekonomi, började undersöka saken.

- När jag försökte sätta mig in i saken och kollade lite på deras siffror insåg jag att det går väldigt dåligt för dem. Jag var överraskad av att de ens klarade av att spela säsongen till slut.

Måste kanske hitta en ny hobby

Fanny har följt Blues i nästan hela sitt liv – ända sedan hon gick i dagis, och i tonåren var laget en väldigt stor del av hennes liv. Hon vet inte riktigt vad hon ska ta sig till ifall laget försvinner.

- Jag vet inte ens vilken sport jag ska följa i så fall. För två år sedan hände samma sak med fotbollslaget i Esbo, FC Honka, och efter det har jag i princip slutat följa finsk fotboll. Så går Blues i konkurs tror jag inte att jag skulle kunna börja heja på något annat lag. Jag vet nog inte riktigt vad jag skulle göra på min fritid.

För två år sedan hände samma sak med fotbollslaget i Esbo, FC Honka, och efter det har jag i princip slutat följa finsk fotboll.

Fanny har försökt hålla sig utanför nyhetsflödet och inte kolla upp alla rykten som går.

- Det är så jobbigt nu eftersom det hållit på så många månader, därför har jag försökt ta lite distans. Det slutgiltiga beslutet kommer snart, men jag försöker tänka på annat fram till dess.

Matcherna intresserar inte publiken

Hur kunde det då gå så här? Vart har alla pengar tagit vägen? Det vet man inte riktigt, men Fanny säger att ägarna måste gjort något fel eftersom det gått så här dålig, så här snabbt. Laget bytte ägare för bara fyra år sedan.

- Men det är kanske också ett tecken på att hockeyn inte intresserar så mycket i Esbo – folk kommer inte till matcherna. Och så funderar jag om det är en följd av den ekonomiska situationen i Finland för tillfället? Folk kanske inte tycker att de har råd att gå på matcher och tittar i stället på dem på tv.

Det är också en imageförlust för ligan om ett lag bara försvinner.

Ett lags ekonomi byggs bland upp annat på intäkter från biljettförsäljning, men också på sponsorpengar. Fanny tror det kan ha gått dåligt även där.

- När man tittar på reklamplatserna i hallen och på spelkläderna ser man att det är väldigt få företag som syns, så man skulle kunna tänka sig att de misslyckats lite med den biten, säger hon.

Något bra kan ännu hända

Det är fortfarande oklart hur framtiden för Blues ser ut eftersom de ännu har några dagar på sig att överklaga konkursbeslutet, men hockeyligans ordförande Vesa Puttonen har sagt att ligan kommer att förbereda sig på en säsong utan Esbolaget. Fanny vill inte se på Vesas ord som slutgiltiga – det kan fortfarande uppenbara sig någon rik hockeyängel som stiger in och räddar laget. Eller så kanske lagets tidigare ägare Jussi Salonoja hjälper till och övertalar ligan att ha kvar Blues.

- Det är väldigt viktigt att det finns ett till lag i huvudstadsregionen. Det är också en imageförlust för ligan om ett lag bara försvinner, säger hon.

Fanny har alltså hoppet uppe, men hon är också trött på att vänta på att någon rik typ ska uppenbara sig med sina hockeymiljoner.

- Helst skulle jag se det så, att om vi har ett lag så ska det rulla runt ekonomiskt av sig själv och inte för att någon ger dem en massa pengar, säger hon.

Ligan borde marknadsföra sig bättre

Fanny säger att det inte bara är Blues som har ekonomiska problem just nu. Hockeyligan borde bli bättre på att marknadsföra sporten, så att fler människor skulle hitta till matcherna.

- Nu är det så att affärsverksamheten i många av lagen inte är på så hög nivå. Företagen borde drivas på ett mer proffsigt sätt, säger hon.

Sport och business är två saker som är svåra att koppla ihop, men om man ska lyckas måste man kunna göra det.

Lagen borde också få in mer sponsorpengar, för utan pengar fungerar inte sporten.

- Har man inte pengar kan man inte köpa in dyrare spelare och har man inte dyra spelare kanske publiken inte är intresserade av att se på matcherna.

Problemet är kanske att lagen sysslar för mycket med hockey och för lite med business.

- Sport och business är två saker som är svåra att koppla ihop, men om man ska lyckas måste man kunna göra det.

Det går ingen nöd på spelarna

Förutom att fansen förlorar sitt lag, förlorar också spelarna sin arbetsplats. Det går ändå ingen större nöd på dem.

- De flesta spelarna i Blues har säkert insett det här och därför sökt sig till nya arbetsgivare, så det är väl bara ett par som kommer att bli arbetslösa, säger Fanny.

För mig är klubben viktig, det känns som om den hör till min identitet.

Det är ganska vanligt att spelarna byter lag efter bara några få säsonger, och så som läget ser ut nu har knappast någon velat skriva nya kontrakt med Blues.

- De har bytt till andra lag inom ligan eller till svenska eller ryska ligan, eller något annat lag i Europa. Det finns många möjligheter för dem att hitta nya ställen att jobba på, så för dem är det inte ett så stort problem.

Klubben viktigare än de enskilda spelarna

Fannys lojalitet ligger hos laget, inte hos spelarna.

- Spelarna byts ändå ut så ofta. Det finns få spelare som blir klubbikoner. För mig är klubben viktig, det känns som om den hör till min identitet.

Klubben har ett bestående brand som hålls kvar även om spelarna byts ut. Vad som fått Fanny att falla för Blues vet hon inte riktigt, men kanske det har med tillhörighet att göra.

- Jag är hemma från Esbo så därför känns det som mitt lag, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln