Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Lådor som ger glädje och meningsfull sysselsättning

Från 2016
Lådor till Lettland
Bild: Miikka Pakarinen / Pink Orbit Production

Vad är det för vits att hjälpa då man ändå inte kan hjälpa alla?

I dokumentären Lådor till Lettland åker sex personer på en biståndsresa till flera orter i Lettland. De lassar av vid ett socialcenter i byn Limbazi, besöker en familj i Taurene på landsbygden och tömmer mängder med förnödenheter inför skolstarten i Zoseni, en fattig by med många fosterbarn.

Tempot på biståndsresan är högt; man är inte på turistresa utan har kommit för att hinna hjälpa så många som möjligt. På mottagarsidan är tacksamheten stor och man låter inte gästerna gå utan en kaffetår - under pratet som uppstår blir det tydligt att vänskapsband knutits. Men sedan fortsätter färden.

Under några års tid har bikupanaktivister åkt till Lettland och Litauen med fullpackade paketbilar, ibland upp till nio gånger per år. Grejerna samlar de på Bikupan i Ekenäs där ett fyrtiotal personer är aktiva.

Verksamheten är minutiöst organiserad. I olika lådor med prydliga etiketter samlas allt som hämtas dit; flickor åldern 10-12, skor, deodoranter, leksaker, babylådor mm. Idag hjälps en hel mängd privatpersoner och föreningar åt att kontinuerligt dra sitt strå till stacken; någon virkar filtar till åldringar, en annan packar matlådor och andra donerar cyklar, kläder och möbler.

Verksamheten får ingen extern finansiering utan alla pengar som behövs för resorna jobbas ihop i Bikupans egen lilla butik i Ekenäs.

- När man kommit till det skedet av sitt liv att man sitter hemma och funderar på vilka nya krämpor man fått är det lika bra att börja göra något annat, säger pensionären Gita Lindholm som är en av grundarna i Bikupan.

- Fastän många säger att det känns onödigt att försöka hjälpa då man ändå inte kan hjälpa alla så vet jag att om det vore just mitt barn som fick ordentliga vinterskor och varma kläder skulle det nog vara viktigt för mig.

Medverkande: Gita Lindholm, Bernt Lindblom, Vivecka Lindblom, Sören Lönngren, Guy Sundström, Thina Wikström samt Bikupans kontakter i Ekenäs och Lettland.

Yle Fem fredag 25.3.2016 kl. 20.00 (repris lördag 26.3)
1 år på Arenan.

Manus och regi: Emma Fogelholm och Janna Thorström.
Produktion: Pink Orbit Production

Diskussion om artikeln