Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rektor: "Alla skolor som har studieresor inbokade tänker noggrannare på säkerheten"

Från 2016
Uppdaterad 24.03.2016 14:45.
Grand Place i Bryssel
Bildtext Grand Place i Bryssel.
Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä

Studieresor till Europa är aktuella vid många skolor nu på vårkanten och efter den senaste tidens terrordåd i europeiska storstäder är säkerheten i samband med resorna något som skolorna tvingas tänka på mera i dag.

- I synnerhet efter händelserna i Bryssel så tänker alla skolor som har resor inbokade noggrannare på säkerheten, säger rektor Marianne Pärnänen vid Katedralskolan i Åbo.

Katedralskolan har inte ordnat resor till Bryssel de senaste åren, men nog till Rom, Paris, Berlin och Geneve.

Från Katedralskolan kommer en grupp elever att åka på studieresa till Paris inom kort. Det handlar om resan som sköts upp efter terrordåden i Paris i november. Enligt rektor Marianne Pärnänen har attackerna bland annat bidragit till att gruppen kommer att undvika att använda metron i Paris under besöket.

- Vi försöker göra resorna så trygga som möjligt och vid överhängande hot reser vi inte. Vi följer utrikesministeriets reseanvisningar och med lite sunt bondförnuft klarar man sig långt.

- Lärarna som åker med eleverna har varit till städerna tidigare och känner till exempel till vilka kvarter och stadsdelar som bör undvikas, påpekar Pärnänen.

Skolorna bestämmer själva

Liliane Kjellman, som är den svenska utbildningsdirektören i Åbo, berättar att säkerheten i samband med studieresor har diskuterats inom utbildningssektorn efter dåden i Paris och Bryssel. För tillfället finns det inga riktlinjer eller anvisningar gällande studieresor utan det är upp till skolorna i Åbo att själv bestämma hur man gör.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas Svenska Gymnasium (PSG) säger att tisdagens terrordåd i Bryssel genast väckte oro för en av skolans elever som är inskriven vid den internationella skolan i staden. Det framgick ändå snabbt under tisdagen att eleven redan var hemma i Pargas för att fira påsk.

Hon berättar att PSG följer utrikesministeriets anvisningar när det gäller resor utomlands. Skolan har inga bokade studieresor under våren men nyligen har grupper från skolan besökt Boston i USA, och Senegal.

Gustafsson säger att det är viktigt att skolan upprätthåller internationella kontakter och tillägger att den senaste tidens terrordåd inte får innebära ett slut på studieresor.

Från Kimitoöns gymnasium ordnas det ännu två resor till Europa i vår, en till Bochum i Tyskland och en till Kraków i Polen. Enligt rektor Ben Johansson är säkerhet i samband med studieresor något som diskuterats i skolan efter terrordåden men det har inte påverkat vårens resplaner.

- Kommer det fram något i offentligheten gällande resmålen så är det klart att vi funderar om, säger Johansson.

Diskussion om artikeln